Al doilea nanosatelit promovat de Generalitat și Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) și dezvoltat de Open Cosmos în cadrul Strategiei NewSpace din Catalonia va merge la bordul unei rachete de lansare Falcon9 a companiei nordice – American SpaceX Data finală a lansării va fi confirmată în curând de către compania responsabilă cu lansarea, care va avea loc de la baza spațială de la Cape Canaveral„Meniu” este un satelit de observare a Pământului care va permite se confruntă cu provocări locale și globale legate de urgența climatică, criza energetică și resursele naturale și dezastreleAl doilea nanosatelit pe care Guvernul îl va pune pe orbită ca parte a acestuia Strategia NewSpace a Cataloniei‘Menutul’, va decola în luna decembrie de la baza spațială Cape Canaveral, din Florida (SUA), la bordul unei rachete de lansare Falcon9 de la compania americană SpaceX.

„Meniu”, promovat de Generalitat și Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) și dezvoltat de Open Cosmos, a primit acest nume de către copiii Cataloniei. Este un CubeSat 6U (șase unități/cuburi de 10cm3) și cântărește mai puțin de 10kg a cărui misiune va fi să observe Pământul pentru a îmbunătăți gestionarea teritoriului și a ajuta la controlul și combaterea efectelor crizei climatice. Nanosatelitul va orbita la aproximativ 500 km de Pământ cu o viteză de aproximativ 8 km/s (28.000 km/h) și va trece peste Catalonia aproximativ la fiecare 5 zile.

Echipat cu o cameră de ultimă generație care permite obținerea de imagini din spațiu în diferite benzi spectrale, „Meniu” va putea înregistra imagini cu o rezoluție de 5 metri de oriunde în lume, deși va acorda prioritate. obținerea de „imagini ale teritoriului catalan care, după ce au fost analizate și tratate cu cele mai noi tehnologii de inteligență artificială, vor permite monitorizarea impactului schimbărilor climatice.

Astfel, datele obținute de „Meniu” vor oferi informații cheie pentru a influența aspecte cheie ale managementului teritoriului și lupta împotriva urgenței climatice, precum analiza productivității culturilor și a solurilor; prevenirea și detectarea dezastrelor naturale și a incendiilor forestiere; planificarea și supravegherea dezvoltării urbane și rurale; managementul secetei și resurselor de apă, precum și monitorizarea, controlul și protecția mediului.

Toate datele colectate de „Meniu”, care vor fi disponibile odată cu finalizarea testelor de calibrare și pornire a sistemelor sale, precum și cele necesare controlului operațiunilor satelitului, vor fi transmise stației de la sol de către sateliți (Ground Station) a Observatorului Montsec (OdM), situat în Sant Esteve de la Sarga, în Pallars Jussà, și dezvoltați și gestionați de IEEC împreună cu Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) .

În plus, odată ajuns pe orbită, „Meniul” va face parte din OpenConstellation, o infrastructură comună a sateliților de observare a Pământului, contribuit de agenții spațiale, țări, instituții și companii din toată lumea. va pune datele și informațiile culese de diferiții sateliți care le vor integra în serviciu dintre provocările globale majore legate de urgența climatică, criza energetică și resursele naturale și dezastrele, printre altele.

Această infrastructură de satelit a fost creată și administrată de compania Open Cosmos, aceeași companie care a proiectat și fabricat „Menutul” și care va opera satelitul atunci când acesta va fi pe orbită. Compania a primit contractul pentru proiectarea, construcția și lansarea acestui nanosatelit de observare a Pământului licitat la începutul anului 2021 de IEEC în cadrul Strategiei NewSpace a Generalitati Catalonia.

Impulsul și internaționalizarea ecosistemului spațial catalan

După cea lansată de nanosatelitul „Enxaneta” în martie anul trecut, „Menu” este a doua misiune satelit a Strategiei NewSpace din Catalonia, menită să profite și să maximizeze oportunitățile acestei noi zone economice bazate pe utilizarea sateliți mici care orbitează la altitudine joasă și exploatarea datelor lor.

Astfel, strategia propune un program de acțiuni specifice, precum misiuni prin satelit, cu scopul de a evalua adoptarea acestei tehnologii în serviciile Generalitati și de a acționa ca un tractor pentru dezvoltarea acesteia în diferitele sectoare productive și, în același timp timp, plasați ecosistemul spațial catalan pe tabla internațională de joc legată de acest nou domeniu emergent.

În acest sens, unul dintre obiectivele Strategiei NewSpace a Cataloniei este cooperarea internațională, precum și proiectarea și conectarea ecosistemului catalan cu alți poli de inovare din întreaga lume pentru a promova medii colaborative, schimbul de cunoștințe și asocierea tehnologică, și acorduri de politică industrială în sectorul spațial.

În prezent, Catalonia are aproape 100 de companii și entități din sectorul spațial care angajează peste 1.500 de muncitori și facturează peste 800 de milioane de euro anual. În special, sfera NewSpace reprezintă 20% din sector și se preconizează că va multiplica cifra de afaceri și ocuparea forței de muncă cu patru în următorii 5 ani.

sursă: „Meniu” va decola în decembrie din Florida (SUA)