Secretarul de Sănătate Publică, Carmen Cabezas, a evidențiat astăzi „ redresarea activității de sănătate a centrelor specializate în tratarea dependențelor din Catalonia” . În acest sens, în perioada 2022, activitatea a înregistrat valori apropiate de anii anteriori pandemiei. Pe parcursul acestui an au început 489 tratamente pentru dependența de droguri în centre de îngrijire și monitorizare a dependenței de droguri (CAS) Cataloniei. Acest lucru este menționat în Raportul anual 2022 din Sistemul Informațional al Subdirecției Generale pentru Toxicomanii a Agenției de Sănătate Publică Catalană (ASPCAT), prezentată de Carmen Cabezas, însoțită de directorul general adjunct pentru Toxicomanii al Departamentului de Sănătate , Joan Colom.

Comparativ cu anii precedenți, raportul arată o ușoară creștere a procentului de inițieri de alcool induse de tratament și o scădere a celor de heroină. Cabezas a subliniat necesitatea de a lucra asupra factorilor sociali determinanți, cum ar fi nesiguranța locului de muncă și sărăcia, precum și combaterea stigmatizării persoanelor cu dependențe.

Alcoolul, cu un 31, 8% (5. 877 cazuri), este medicamentul care are în continuare cele mai multe începuturi de tratament, ceea ce reflectă că are cea mai mare sarcină de morbiditate. 74% dintre persoanele care încep un tratament pentru alcool sunt bărbați, dintre 51) ani medii. 31% sunt șomeri și % au un nivel socioeconomic foarte scăzut .

În ceea ce privește urgențele spitalicești cauzate de substanțe psihoactive (reprezentând 0,7% din total), cei 46% sunt pentru alcool. Impactul consumului de alcool în rândul tinerilor este foarte important, întrucât 7% din urgențele spitalicești din cauza alcoolului sunt la minori și acestea sunt mai frecvente la fete.

Alcoolul a fost, de asemenea, în anul 2019 principala cauză de admitere la unități de detoxifiere spitalicească (UHD) , cu 44% din 2019 venitul total, urmat de cocaina 15 %). UHD-urile sunt unități de scurtă ședere unde se efectuează detoxifierea spitalicească.

În acest sens, directorul general adjunct pentru dependențe de droguri, Joan Colom, a remarcat că cea mai mare îngrijorare este „consumul excesiv de alcool de către populație și impactul acestui consum în domeniul sănătății” . El și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că multe probleme cu alcoolismul sunt „invizibile .”

Pe de altă parte, după alcool, cocaina este încă 2022 al doilea drog care generează mai mult tratament începe în CAS cu o 29% din total (3. (cazuri), dintre care 38% sunt pentru prima dată când începe tratamentul. Procentul 77 sunt bărbați, cu o vârstă medie de 31 ani

Canabisul ) a generat 12% din începerea tratamentului (1. cazuri) și este substanța cu grupa de vârstă cea mai tânără, cu un 46% dintre persoane sub 25 ani. Este cel mai utilizat drog ilegal în Catalonia și în majoritatea țărilor europene. 18% dintre elevii de liceu dintre 12 eu 18 ani ai Cataloniei (STUDII 2021) eu sunt ‘12% din populația de 14 A 51 ani (VÂRSTA 2022)) a susținut că a consumat canabis în ultimele treizeci de zile

În ceea ce privește heroina , trebuie menționat că numărul cererilor de tratament continuă să scadă pentru al patrulea an consecutiv: este de 9% (1. 229 cazuri) din numărul total de începeri de tratament. El 77% sunt bărbați, de 43 ani în medie și numai % începe tratamentul pentru prima dată. De remarcat este scăderea traseului injectat, care a trecut de la 74% din cazuri la începutul 90 în %% 2001

Majoritatea persoanelor care urmează un tratament pentru dependența de heroină urmează tratament pentru droguri cu agonişti opioizi . La sfârșitul lui 2022, aproximativ 7. 500 oamenii erau tratați cu agonişti, în special metadonă.

Deși majoritatea tratamentele pentru fumat sunt abordate din alte domenii, cum ar fi îngrijirea primară, în perioada 2021 a 3% (423) cazuri) de începuturi de tratament în servicii specializate au fost motivat de tutun

Sex, vârstă și vulnerabilitate socială

În setul de tratament începe , 63% corespund bărbaților și 20% femeilor. Această majoritate a bărbaților se menține atunci când drogurile sunt analizate separat, cu excepția tutunului, unde proporționalitatea este foarte egală. În ceea ce privește vârsta medie , mai mult de jumătate dintre oameni au mai mult de 40 ani când încep tratamentul. Pe de altă parte, un 13% dintre persoanele care încep tratamentul au un nivel socioeconomic foarte scăzut. În cazul heroinei, acest procent se ridică la unu 25%, si adaugarea altor indicatori, prezinta o situatie de mare vulnerabilitate pentru persoanele care incep tratamentul pentru aceasta substanta: % au cazare instabilă și 11% este în închisoare pe 63% dintre oameni au un nivel scăzut de educație, 47% este șomer și numai un 16% declară că lucrează.

4. 877 persoane deservite de serviciile de reducere a riscurilor

servicii de reducere a prejudiciului se adresează consumatorilor de droguri cu scopul pentru a reduce consecințele negative și a facilita accesul la tratament. Acestea reprezintă o oportunitate de a intra în contact cu consumatorii care se află într-o situație de risc și vulnerabilitate mai mare și de a-i putea încorpora în Sistemul de Sănătate.

Pe parcursul anului 2021, cel 25 au participat serviciile de reducere a daunelor din Catalonia la 4. 914) oameni. Figura arată accesibilitatea și gradul de utilizare ridicat al acestor servicii. Consumatorii sunt practic consumatori de cocaină și/sau heroină, mai ales pe cale parenterală. Procentul de bărbați ajunge la 87% și mai mult de jumătate sunt străini. Mulți au și o situație socială precară

Pe de altă parte, 2. 296 persoane au beneficiat de 2022 din 13 camere din Catalonia, de consum supravegheat, unde au fost realizate . 229) consum care, daca nu ar fi existat, s-ar fi facut cu siguranta in spatii publice. Aceste băuturi sunt sigure și pot preveni infecțiile grave, cum ar fi HIV și hepatita și pot preveni decesele prin supradozaj. 2021 au participat 150 supradozaj în camerele consumatorilor. Niciuna nu a devenit fatală.

Prevenirea infecțiilor grave, cum ar fi HIV și hepatita la persoanele care se injectează droguri, depinde în mare măsură de Program de schimb de seringi , gestionat de Subdirecția Generală pentru Toxicomanii. În anul 2022 au fost distribuite 489. 176 seringi sterile prin 685 puncte de acces la acest material (SRD, farmacii comunitare, centre de asistență primară și CAS)

Observatorul Catalan de Droguri și Dependențe Toate aceste informații sunt colectate de Observatorul Catalan de Droguri și Dependențe Comportamentale , cu colaborare din diferite surse de informații și este publicat pe site-ul web al Canal Drogues . Acest canal colectează și materiale de informare pentru populația generală și oferă informații despre centrele și programele de tratament și reducere a daunelor din Catalonia.

Barcelona, ​​​​16 iunie

VARSTA 2019 : Raport privind rezultatele pentru Catalonia al anchetei în gospodării privind alcoolul și drogurile din Spania (AGES) 2019. Subdirecția Generală de Toxicomanie. ASPCAT – PNSD. STUDII 2021 : Raportul de rezultate pentru în Catalonia al Anchetei de stat privind consumul de droguri în învățământul secundar (STUDII) 2022. Subdirecția Generală de Toxicomanie. ASPCAT – PNSD. Sursa: 422567 Centrele de tratare a dependenței de droguri își reiau activitatea la niveluri pre-pandemie