Președintele în timpul discursului său.Președintele Generalității, Pere Aragonès, s-a calificat în această dimineață „istoric și transcendent” Acordul privind măsurile de atenuare a efectelor situației economice actuale și de promovare a transformării modelului productiv în cadrul noilor bugete ale Generalitati de Catalunya pentru 2023 pe care Guvernul l-a semnat în această dimineață cu Consiliul de Dialog Social, format din sindicate și organizații patronale.

„Acesta este un acord istoric pentru consolidarea dialogului social și a consultării, deoarece niciodată până acum Guvernul Generalitati nu a implicat direct sindicatele și angajatorii în pregătirea bugetului”, a evidențiat șeful Executivului. Si ce sindicate, angajatori și Guvern „să putem alinia prioritățile, obiectivele și să ne unim eforturile pentru a oferi cel mai bun răspuns cetățenilor” este „un pas foarte important”a remarcat președintele.

De asemenea, șeful Executivului a subliniat conținutul acordului ca fiind istoric, deoarece încorporează „pe minesure ambițioase, după cum cere momentul”printre care s-a remarcat „creșterea cu 8% a IRSC”, indicele care determină accesul celor mai vulnerabile persoane la asistență socială și cuantumul acestuia. Având în vedere că era un indice care „nu a fost revizuit din 2010”va permite acum „oferiți acoperire mai multor persoane care au nevoie” i „să actualizeze multe ajutoare care deveniseră învechite”.

Aragonès a explicat că a fost făcut și unul „angajament clar față de economia productivă”bugetarea Pactului National pentru Industrie care a fost semnat in septembrie si tot cu masuri vizate „să consolideze politicile de ocupare a forței de muncă și, mai ales, Serviciul de ocupare a forței de muncă din Catalonia”. În cele din urmă, are „a reafirmat și a consolidat angajamentul de reevaluare a formării profesionale”.

În cadrul discursului său, președintele a mai remarcat că cu această implicare fără precedent a Consiliului de Dialog Social în pregătirea bugetului „Începem o nouă etapă care demonstrează importanța lucrului împreună și a construirii consensului” și că ar trebui să devină, a spus el, „într-o dinamică obișnuită în viitor”.

De aceea, Aragonès a ținut să mulțumească tuturor părților implicate în acord „empatie, generozitate, vocație transformatoare și responsabilitate pentru țară” și le-a cerut să ajute la realizarea acestui buget „fii o realitate” .

„Astăzi, propunerea de buget la care lucrează Guvernul este mult mai națională, pentru că include un consens foarte larg, transversal și reprezentativ pentru nevoile sociale și economice ale Cataloniei”, a remarcat șeful Executivului. Și a avut încredere că această unire a eforturilor în buget „rezultă sprijinul politic și parlamentar necesar pentru a fi aprobat în Parlament”.

Consiliul de Dialog Social s-a întrunit în această dimineață la Palau de la Generalitat și apoi a fost oficializată semnarea acordului într-o ceremonie instituțională.

Pe lângă președinte, secretarul general al CCOO, Javier Pacheco, a semnat acordul; secretarul general al UGT, Camil Ros; președintele Foment del Treball, Josep Sánchez i Llibre, și vicepreședintele PIMEC, Emma Gumbert.

La rândul său, ministrul Afacerilor și Muncii, Roger Torrent i Ramió, a explicat că, „așa cum am procedat cu Pactul Național pentru Industrie, sau cu Acordul de coordonare teritorială a politicilor active de ocupare, ne dorim să facem față acestei provocări prin dialog și colaborare cu agenții sociali”.

Din acest motiv, consilierul Torrent a anunțat că, datorită Acordului semnat, vor începe „măsuri de atenuare a efectelor situației economice actuale și de promovare a transformării modelului productiv în cadrul noilor bugete ale Generalitati de Catalunya pentru 2023”.

În acest sens, ministrul Afacerilor și Muncii a detaliat că măsurile se vor concentra pe patru axe principale: „impulsul activității productive și industriei, promovarea politicilor de ocupare a forței de muncă, îmbunătățirea formării și calificării profesioniștilor și întărirea protecției sociale”.

sursă: