Pe 15 ianuarie se împlinesc 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, personalitate culturală marcantă pentru România secolului 19 şi probabil cea mai cunoscută figură a culturii române în întreaga lume. Cu această ocazie mai multe asociaţii şi instituţii au pregătit evenimente speciale pentru această perioadă pentru a marca momentul comemorativ şi pentru a arăta publicului spaniol ce înseamnă Eminescu şi ce înseamnă România din Eminescu. 

Spectacol la Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid marchează cei 160 de ani de la naşterea celui mai cunoscut poet român, prin spectacolul de poezie şi muzică “Eminescu… interpretat”, care va avea loc joi, 14 ianuarie 2009, de la ora 19:00, la Biblioteca Istorică “Marqués de Valdecilla” a Universităţii Complutense din Madrid (c/ Noviciado, 3).

Tinerii actori români din Spania Ioana Albu, Laura Găzdaru, Ioana Epure, Alexandru Tasse şi Alexandru Dică vor realiza lecturi dramatizate în limba spaniolă din „Scrisoarea a III-a” şi „Luceafărul”, poeme traduse de Valeriu Georgiade. De asemenea, membrii grupului spaniol “Arin Dodó” vor interpreta într-o manieră muzicală inedită versuri eminesciene. Va amplifica perspectiva interpretativă a operei poetului nostru naţional Héctor Martínez Sanz, poet, romancier şi eseist, autor al unor inedite şi valoroase texte despre Mihai Eminescu. Scenografia a fost realizată de artistul român Bogdan Ater.

Expoziţii de pictură

Centrele Hispano – Române din Alcala de Henares şi Coslada au pregătit un program special pentru zilele acestea. La Coslada, CEPI a pregătit o săptămână de evenimente care se va finaliza vineri, 15 ianuarie, la ora 18 cu inaugurarea unei expoziţii a unui artist japonez. La acea oră va avea loc vernisasjul expoziţiei „Mihai Eminescu” semnată de Ryoichi Noguchi şi realizată special pentru această ocazie. Printre personalităţile prezente la acest eveniment se vor afla Horia Barna, directorul ICR Madrid, Héctor Martínez Sanz, profesor şi scriitor şi director al revistei “Madrid en Marco”; Fabián Belemuscki, director al revistei “Niram Art” şi tânărul artist şi fotograf Bogdan Ater.

Tot în Coslada, primăria organizează vineri 15 ianuarie, la ora 19, în Cafe Teatro din cadrul Centrului Cultural Margarita Nelken o conferinţă despre Eminescu susţinută de Horia Barna, directorul ICR Madrid. La Centrul Hispano Român din Alcala de Henares va avea loc o manifestare tot vineri, 15 ianuarie, la ora 18, când se vor recita poezii în român şi în spaniolă din opera lui Mihai Eminescu.

Şi la CEPI Alcala de Henares, poezia lui EMinescu este acmpaniată de pictură. Artistul român Ioan Oniciuc va deschide o expoziţie specială pe teleme „Dragostea ca un vis” şi „Marea uniune”.