Ziua Nationala a Romaniei se sarbatoreste in Spania in special la sfarsitul saptamanii. Asociatiile romanesti din Spania, numeroase dar cu obiective comune, in principal cel de promovare a traditiilor si a culturii romanesti, organizeaza si in acest an degustari de produse romanesti, spectacole de folclor, expozitii de fotografie sau chiar concerte cu artisti importanti sositi din Romania special pentru aceasta ocazie.

Astfel, Tudor Gheorghe va sustine un spectacol la Barcelona, unde intrarea este gratis si cine vrea sa doneze bani poate sa o faca pentru biserica ortodoxa care se ridica in oras. La Castellon, vor fi invitati Irina Loghin si Fuego, iar in sudul tarii, La Roquetas de Mar, unde traiesc peste 11 mii de romani, invitat special este ansamblul Paunita din Sangeorz Bai.

MADRID

Ambasada Romaniei organizeaza vineri, 2 decembrie o receptie pentru romani din comunitate si reprezentanti ai asociatiilor, dupa ce in 30 octombrie a fost organizat un concert de chitara oferit de Maxim Belciug.

Biblioteca Publica „Antonio Mingote”

De 1 decembrie, d ela ora 19, Biblioteca Publica „Antonio Mingote” din Madrid in colaborare cu Ambasada Romaniei, FEDROM si Asociatia Confluencias, inaugureaza o expozitie de costume populare romanesti, o conferinta despre „Urmele lasate de cultura romana”.

Biblioteca Publica „Antonio Mingote” C/ Rafael Finat, 51, 28044 Madrid (esquina con Jose Cadalso) Metro: Aluche. Autobuses: 17, 117. RENFE: Fanjul.

CASI MADRID 2 prezinta expozitia de fotografie „Cunoaste Romania”. Fotografii cu peisaje, orase, monumente, gastronomie si straie populare romanesti (ora 11.00)

Mic dejun romanesc. Degustare de alimente traditionale romane si spaniole (ora 11.00)

BRUNETE

Asociatia Romanilor din Brunete organizeaza un spectacol la sediul Centrului Cultural din Brunete in data de 2 decembrie de la ora 19: Dansuri – grupul folcloric traditional romanesc si trupa de dans modern; degustare de mancaruri traditionale romanesti.

Eveniment organizat in colaborare cu Asociatia de Romani Scanteia, Asociatia Pro Vita Lex.

ALCALA DE HENARES

Cepi Hispano-Rumano organizeaza urmatoarele evenimente:

– Ateliere infantile „Ziua Romaniei”. Jocuri distractiv-educative despre Romania, pictare de drapele, jocuri in echipa, desenarea de porturi populare regionale etc. (ora 18.00)

– Conferinta: Semnificatia istorica a Zilei Nationale a Romaniei. Conferinta informativa privind evolutia istorica a zilei nationale a Romaniei (ora 18.15)

– Prezentare expozitie: „Stemele Romaniei”. Expozitie a evolutiei diverselor steme ale drapelului romanesc de-a lungul istoriei (ora 19.00)

– Activitati muzicale: Interpretare de muzica folclorica romana si spaniola (ora 19.15)

Degustari de mancaruri traditionale romane si spaniole. Schimb de impresii culinare. (ora 19.45)

COSLADA

Centrul Hispano-Rumano din Coslada anunta:

– Prezentarea expozitiei de desene infantile „Unitate in diversitate. Natiunea, o mare familie”. Schimb de desene cu Institutul „Mihai Eminescu” din Constanta (ora 18.00) – 1 decembrie.

– Conferinta: semnificatia istorica a Zilei Romaniei. Conferentiar: Stefana Rotaru (consilier la Ambasada Romaniei la Madrid) – (ora 18.30)

– Vineri, 2 decembrie: Concurs de povestiri scurte pentru copii: „Originea mea romana” (ora 18.00)

– Sambata, 3 decembrie: Turneu de table (12.00); Proiectia documentarului „Spatele lumii” (17.00); Concert folcloric romanesc (18.00); Degustare de mancaruri romanesti (18.30).

VALDEMORO (Madrid)

Parohia ortodoxa romana din Valdemoro „Sfintii Parinti Visarion, Sofronie si Oprea”, impreuna cu comunitatea romana din Valdemoro si cu sprijinul departamentului de Imigratie al Primariei din localitate, organizeaza a patra editie a intalnirii hispano-romane anuale, care va avea loc pe 3 decembrie, incepand cu ora 20.00 in „Centro de Empresas”, strada Gaspar Bravo de Sobremonte.

La aceasta intalnire, care are loc in cadrul manifestarilor de Ziua Nationala a Romaniei, va participa si Corala Theophilos din Turda, care va prezenta un spectacol de colinde si cantece traditionale romanesti. Ulterior, va avea loc o degustare de vinuri si preparate traditionele din Romania.

QUINTANAR DE LA ORDEN

Asociatia Culturala Hispano Romana „Gente” din Quintanar de la Orden (Toledo) organizeaza in 3 decembrie, de la ora 18, la Centrul Civic Principe de Asturias, o degustare gastronomica.

ALTEA (Alicante)

Asociatia Romana din Altea va organiza vineri, 2 decembrie, la Centrul Social, un eveniment dedicat Zilei Nationale a Romaniei. Actiunea va incepe la ora 19.00. De-a lungul zilei vor mai avea loc degustari de bucate traditionale si vinuri romanesti.

ROQUETAS DE MAR (Almeria)

Pe 4 decembrie, Asociatia romana „Casa Rumana Andalucia sin Fronteras” va organiza un eveniment dedicat Zilei Nationale a Romaniei, care va coincide si cu inaugurarea oficiala a asociatiei. Astfel, incepand cu ora 11.00, pe Pista Sportiva El Puerto, de la intersctiile strazilor Calle de San Marcos cu Avenida de Peru, vor avea loc evenimente culturale (concerte de muzica populara, expozitii de arta traditionala romaneasca etc.), sociale si economice (oficializarea infratirii dintre localitatile Roquetas de Mar si Sangeorz Bai).