Ziua Nationala a Romaniei este un eveniment plin de emotii si de nostalgie pentru compatriotii care traiesc in strainatate, iar romanii din Castellon nu fac exceptie. Biserica Ortodoxa, asociatiile romanesti, consulatul din Castellon sau profesorii romanii sunt doar cativa dintre organizatorii activitatilor dedicate Zilei de 1 Decembrie.

Cea mai ampla actiune la care sunt invitati romanii din Castellon si din imprejurimi este concertul sustinut de indragita interpreta de muzica populara Irina Loghin si de Fuego. Intrarea la spectacol este gratuita. Concertul are loc la sala Pergola pe 1 decembrie la ora 19.30. In deschidere, ansamblul de dans popular Florile Munteniei al Asociatiei Europa Cultural va inviora atmosfera cu ritmurile traditionale.

Pentru romanii din Oropesa del Mar, asociatia romanilor din localitate a organizat pe 1 decembrie o expozitie de pictura si o mostra de gastronomie romaneasca. Consulatul Romaniei la Castellon sarbatoreste Ziua Nationala printr-o reuniune la hotelul Intur alaturi de reprezentanti ai romanilor din provincie si ai gazdelor spaniole.

Si in acest an, corala barbateasca Armonia din Constanta adusa de preotul Nicolae Ionita va incanta sute de romani si de spanioli cu melodioase colinde si emotionante cantece romanesti. Grupul va canta pe 6 decembrie la Biserica Ortodoxa, pe 9 va sustine un concert in catedrala din Albocacer, iar pe 11 decembrie va fi prezent la catedrala Sfanta Maria din Castellon.

1 Decembrie, sarbatorit de copii

Nici cei mici nu au fost uitati, iar la cursurile de limba romana organizate in scolile spaniole, la Biserica Ortodoxa din Vila-real si la Biroul Consiliului Judetean Dambovita din Castellon se organizeaza activitati dedicate Zilei Nationale  Romanilor.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, elevii Scolii Parohiale din Parohia „Sfantul Ioan Gura de Aur” – Vila-real, au prezentat un frumos program de cantece si poezii inchinat zilei de 1 Decembrie, serbare pentru care si-au confectionat singuri, cu ajutorul profesoarei Cristina Stoica, mici steaguri ale Romaniei. Compatriotii participanti la slujba de duminica au ascultat cu emotie glasurile copilasilor care au invatat sau nu au uitat nici aici, departe de tara, istoria poporului roman.

Pe 3 decembrie, si la Biroul Consiliului Judetean Dambovita, copiii de la cursuri, alaturi de parinti, sunt invitati intr-o minunata calatorie virtuala in Romania, prin intermediul imaginilor: zone turistice, case memoriale, muzee, obiceiuri si traditii romanesti, evenimente culturale. Activitatea se numeste „Nu uita ca esti roman„, iar in desfasurarea acesteia, romanii prezenti vor avea surpriza sa descopere imagini din locurile lor natale. „Pentru copii, provocarea o va reprezenta cerinta de a colora o harta a Romaniei si de a desena in interiorul acesteia ceea ce ii face pe ei fericiti atunci cand se gandesc la Romania„, ne-a spus profesoara Roxana Anghelache.