#Spania – Observatorul Național al Tehnologiei și Societății (ONTSI), organ colegial cu caracter consultativ al entității Red.es, de pe lângă Ministerul Afacerilor Economice și Transformării Digitale prin Secretarul de Stat pentru Digitalizare și Inteligență Artificială (SEDIA), a a prezentat o nouă ediție a raportului Digital Gender Gap în Spania, în cadrul unui eveniment desfășurat la sediul Ministerului sub titlul „Femeile protagoniste în era digitală”, cu ocazia sărbătoririi săptămânii femeii.

La eveniment, inaugurat de prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, au participat un număr mare de bărbați și femei de frunte din sectoarele tehnologiei, inovației și antreprenoriatului.

Toți participanții au indicat că în ultimii ani s-au înregistrat progrese în ceea ce privește obiectivul de reducere a decalajului digital de gen, deși progresele au fost inegale în funcție de indicatorul utilizat.

Directorul ONTSI, Rosa Díaz, a prezentat concluziile raportului ale cărui date reflectă faptul că în anumite aspecte precum utilizarea internetului sau telemunca nu există aproape deloc diferențe pe gen, dar în altele, cum ar fi piața specialiștilor digitali, Formarea STEM sau inegalitățile de securitate pe internet sunt mai mari.

utilizarea internetuluiPotrivit datelor extrase din raport, 92,8% dintre femeile spaniole cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani folosesc internetul cel puțin o dată pe săptămână, cu două zecimi mai puțin decât bărbații. În comparație cu media europeană, femeile spaniole folosesc mai mult internetul, cu o diferență de 4,7 puncte procentuale. În plus, Spania, împreună cu Danemarca, este țara UE cea mai apropiată de paritatea de gen în utilizarea obișnuită a internetului.

S-au înregistrat progrese semnificative în ultimele două decenii, de când la începutul secolului decalajul în utilizarea Internetului era de aproximativ zece puncte procentuale în favoarea bărbaților, decalaj care s-a redus treptat.

Vârsta joacă, de asemenea, un rol important. Sunt mai puține femei de peste 75 de ani care au folosit vreodată internetul decât bărbații de această vârstă (39,7% față de 44,6%). În grupa de vârstă de la 10 la 15 ani, fetele folosesc mai mult computerele și telefoanele mobile, dar nu internetul.

Spania crește cu patru locuri față de anul trecut în dimensiunea utilizării Internetului conform indicatorului Femeile în tabloul de bord digitalocupând poziţia a unsprezecea.

Diferențele în activitățile dezvoltateActivitățile desfășurate de femei și bărbați pe internet relevă decalaje de gen mai mari decât cele care apar la respectarea doar a frecvenței de utilizare. Mai multă distanță este detectată în activitățile legate de agrement: bărbații le depășesc pe femei cu 6,9 puncte procentuale la jocurile video și cu 4,4 dacă vorbim despre muzică. În schimb, femeile depășesc bărbații în activitățile legate de sănătate: cu 6,4 puncte procentuale mai mult la programarea la medic sau cu 5,4 puncte la accesarea dosarelor medicale personale. Pe de altă parte, achiziția de bunuri fizice prin mijloace electronice este similară cu 54,3% dintre femei și 54% dintre bărbați.

competențe digitaleCel mai mare decalaj de gen în competențele digitale, atât în ​​țara noastră, cât și în Uniunea Europeană în ansamblu, se observă în competențele peste nivel de bază (2,5 puncte în favoarea bărbaților în Spania și 3,8 în întreaga UE). Desigur, Spania se află pe poziţia a patra dacă vorbim despre abilităţile utilizatorilor de Internet. Cu un scor de 65,5, este cu aproape 13 puncte mai mare decât media europeană.

Lacunele în angajare și educațieDoar 17,8% dintre femeile susceptibile de a lucra au pregătire STEM (acronim în engleză pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică). În 2020, au existat 12,3 absolvenți de sex feminin STEM pentru fiecare 1.000 de populație din acea categorie de vârstă, comparativ cu 29,2 absolvenți. În domeniile Informatică și Inginerie este acolo unde există mai multe diferențe pe sexe, cu doar 13,5% și 27,9% dintre absolvenți în anul universitar 2020-2021.

Pe de altă parte, mai puțin de 20% (19,4%) dintre specialiștii în tehnologii digitale sunt femei. În plus, salariile din sector sunt mai mari pentru bărbați, deși acest decalaj este mai mare în restul UE decât în ​​Spania.

încredere în internetÎncrederea femeilor în dezvoltarea activității lor digitale a crescut și ea. 62,7% dintre ei au multă încredere în Internet și 9,3%, foarte mult. Cu toate acestea, femeile sunt mai precaute în gestionarea securității online, de exemplu atunci când se întâlnesc fizic cu persoane pe care le-au întâlnit pe internet. 43,2% dintre ei solicită mai întâi să facă schimb de profiluri de rețele sociale, față de 37,9% dintre bărbați care fac acest lucru. Aceste precauții sunt cel mai bine înțelese în contextul în care 70,3% dintre infracțiunile sexuale de pe Internet au fost femei ca victime.

Inițiative pentru a reduce decalajeleReducerea decalajului de gen în ceea ce privește competențele digitale este un angajament din partea Guvernului și una dintre axele care traversează Planul de redresare, transformare și reziliență și Agenda Digital Spania 2026, foaia de parcurs pentru digitalizare concepută de Ministerul Afacerilor Economice. și Transformare digitală.

Comisia Europeană a declarat anul 2023 Anul european al competențelor și unul dintre domeniile de dezvoltare ale țărilor membre. Spania are un Plan național de competențe digitale din 2021 cu un buget de 3.750 de milioane de euro și obiectivul ca, până în 2025, 80% dintre cetățeni să aibă cel puțin competențe de bază.

Cea mai ambițioasă inițiativă din cadrul Planului este Pactul pentru Generația D, prezentat la sfârșitul anului 2022. O mișcare fără precedent în țara noastră prin care marile corporații, administrații sau mass-media se angajează să formeze cetățenii în competențe digitale prin programe și inițiative. În plus față de Pact, Generación D va avea o gamă completă de conținut la Radio Televisión Española (RTVE), inclusiv un program de divertisment în orele de maximă audiență, „Brigada Tech”, un program mai informativ, „Desafío Digital” și pastile care vor fi incluse în suportul cu lanț.

Această desfășurare își propune să pună capăt tot felului de lacune în formarea digitală a țării noastre, de la gen la teritorial sau social. Pe de altă parte, Secretarul de Stat pentru Digitalizare și Inteligență Artificială, în cadrul Generației D, a desfășurat două programe destinate IMM-urilor, Digital SME Generation, pentru a forma manageri superiori din companii în competențe digitale, și Agenți de schimbare. implică profiluri care acționează ca un catalizator pentru această transformare. Investiția totală planificată se ridică la 356 de milioane de euro, întotdeauna având în vedere perspectiva de gen.

În plus, există și linia de finanțare ENISA pentru Digital Entrepreneurs, cu un buget de 52 de milioane de euro, dintre care 19 au avut deja impact asupra a 219 proiecte conduse de femei în domeniul digital.

Promovarea competențelor digitale este, de asemenea, unul dintre fundamentele programului, promovat de SEDIA, care va promova crearea a 32 de catedre universitate-business în inteligența artificială și securitate cibernetică, cu o investiție public-privată de aproape 50 de milioane de euro. Ceea ce se urmărește este să-i apropie pe tineri de subiecte care definesc viitorul și în care trebuie antrenat toate talentele posibile.

Ministrul Afacerilor Economice și Transformării Digitale, Nadia Calviño, în timpul discursului său la eveniment.

Mai multe informatii Raportul Digital Gap Gender 2023 (PDF) Sursa: Guvernul Spaniei – Mai puțin de 20% dintre specialiștii în tehnologii digitale sunt femei