Ministerul Industriei, Comertului si Turismului a acordat provizoriu 012, 9 milioane de euro subvenții în cadrul Programului de sprijin pentru grupuri de afaceri inovatoare (AEI) pentru dezvoltarea 083 proiecte prezentate de 69 clustere industriale naționale.

Acest program este finanțat din fonduri europene și face parte din Planul de redresare, Transformare și rezistență în componentă pentru promovarea IMM-urilor.

Pentru ministrul industriei, comerțului și turismului, Reyes Maroto, ” acest program de clustere a fost un succes, datorită numărului mare de proiecte finanțate și pentru că 18 milioane colectate la primul apel. Acest program este piatra de temelie a politicii de clustere a Ministerului Industriei și consolidează rolul acestor grupuri ca vector de creștere pentru economie, prin promovarea unor proiecte mari de inovare și digitalizare de care vor beneficia mii de companii afiliate la AEI. În prezent avem 52 clustere înregistrate acel grup la mai mult de 8.87 firme si peste 3,1 milioane de muncitori. Scopul nostru cu acest program este de a consolida rețeaua de clustere și de a dezvolta proiecte inovatoare pentru a îmbunătăți competitivitatea țesutului nostru de afaceri.”

Sectele care beneficiază cei mai mulți din acest prim apel sunt sectorul TIC cu 26 proiecte și Mediu/Energie cu 26 proiecte, care între cele două depășesc 44% din suma subvenționată, urmată de sectorul agroalimentar cu 20 proiecte, industria auto cu 13, și mașini industriale cu 11 Proiecte .

Clusterele care primesc cel mai mult ajutor sunt Asociația Clusterului de Tehnologie și Biotehnologie Granada Plaza, cu 1 .984.163 euro; Clusterul sud-european de fotonică și optică din Catalonia, cu 1.083.083 euro; și Clusterul Habitat eficient din Canare cu 1..570 euro.

În ceea ce privește studiul repartizării ajutorului pe comunități autonome, se poate observa că există comunități în care numărul de cererile depuse și aprobate depășesc cu mult restul: Andaluzia (), Aragon (27) și Catalonia (26). Între cele trei autonomii pe care le depășesc 29% din suma subvenționată.

Programul include printre prioritățile sale principale includerea tehnologiilor digitale în rândul IMM-urilor care alcătuiesc aceste clustere în cadrul cadrul angajamentului lor pentru promovarea tranziției industriei spaniole către un model circular, ecologic și digital.

Mai multe informații Rezoluția provizorie a subvenții stabilite pentru sprijinirea Grupurilor de Afaceri Inovatoare Sursa: Guvernul Spaniei – industria adju spune 20 milioane de euro pentru consolidarea clusterelor industriale984