Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat marți, 18 octombrie 2022, la deschiderea evenimentului de diplomație publică „Dezvoltarea unei agende sustenabile de prevenire a genocidului și a crimelor de atrocitate. Cinci ani de parteneriat Ministerul Afacerilor Externe – Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă.

În intervenția sa, secretarul de stat Traian Hristea a subliniat faptul că obiectivul de prevenire a genocidului necesită intervenția a trei actori principali: statul, societatea civilă și mediul academic. Astfel, inclusiv dezvoltarea rezilienței societale presupune intervenția acestor trei factori, cu precădere pentru prevenirea apariției unor situații de conflict, acestea fiind și premisele inițierii parteneriatului dintre MAE și Institutul Auschwitz, la finalul Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), în anul 2017.

Potrivit secretarului de stat Traian Hristea, situația regională complicată de conflictul din Ucraina relevă importanța unei abordări integrate a activităților de prevenire, care să includă, pe lângă implicarea statului, componenta cooperării cu societatea civilă și cu mediul academic. În acest context, activitatea de formare pe care instituții precum Institutul Auschwitz o desfășoară este deosebit de actuală. Totodată, secretarul de stat a punctat în intervenția sa faptul că expertiza Institutului se va dovedi extrem de utilă în sinergiile care se vor construi la nivel regional pentru a sprijini reconstrucția post-conflict a Ucrainei.

De asemenea, acesta a evidențiat progresele recente realizate de România în materia asumării trecutului, a istoriei recente și în materia combaterii antisemitismului, inclusiv prin desemnarea de către Guvernul României a unui reprezentant special pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului și xenofobiei la finalul anului 2021 și prin adoptarea, în luna mai 2021, a Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului.

În context, secretarul de stat Traian Hristea a reiterat preocuparea constantă a MAE pentru problematica apărării drepturilor și libertăților fundamentale, accentuată și de recenta responsabilitate dobândită de România, cea de membru al Consiliului ONU al Drepturilor Omului în perioada 2023-2025.

 

Informații suplimentare:

Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă/ Auschwitz Institute for the Prevention of Genocide and Mass Atrocities (AIPG), numit până în 2020 Auschwitz Institute for Peace and Reconciliation (AIPR) este un ONG ce activează în domeniul protecției internaționale a drepturilor omului, cu obiectivul de a preveni genocidul și alte atrocități în masă. De la înființarea sa, în 2006, Institutul a oferit activități educaționale, de training și asistență tehnică pentru circa 8000 structuri din peste 90 de state pe subiectul prevenirii genocidului și a altor atrocități în masă. Institutul încurajează statele, societatea civilă și mediul academic să coopereze pentru a preveni genocidul și atrocitățile în masă. Institutul are birouri deschise la New York, Buenos Aires, Kampala, Auschwitz și București.

Cooperarea MAE cu Institutul Auschwitz a început la finalul Președinției române a IHRA, iar evenimentul din 18 octombrie 2022 a avut menirea de a marca atât împlinirea a cinci ani de parteneriat, cât și deschiderea biroului de la București.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea la masa rotundă cu ocazia deschiderii primului birou în România al Institutului Auschwitz