Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a participat la cea de-a doua ediție a Forumului la nivel înalt Future of Democracy, organizat la Vilnius, în perioada 9-10 noiembrie 2022, de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Ministerelor Afacerilor Externe din state membre UE și din regiune, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic. Pe parcursul celor două zile de discuții, participanții au dezbătut modalitățile prin care poate fi stimulată reziliența democratică și pot fi combătute amenințările autoritarismului la adresa democrației. În intervențiile sale, secretarul de stat Traian Hristea a subliniat sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienței democratice la nivel mondial și a reiterat poziția fermă a României de condamnare a agresiunii ruse în Ucraina. Oficialul român a subliniat măsurile adoptate de partea română, în coordonare cu comunitatea statelor democratice și la nivelul Uniunii Europene, în reacție la încălcarea flagrantă a dreptului internațional și a suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei, pledând pentru menținerea unității în abordarea comunității internaționale, pentru identificarea de măsuri prin care, consolidând protecția valorilor democratice în fiecare stat, se întărește inclusiv capacitatea de acțiune pentru democrație în comunitatea internațională.

În marja evenimentului, secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice a avut consultări bilaterale cu ambasadorul Gediminas Varvuolis, reprezentantul cu însărcinări speciale al Lituaniei pe teme de conectivitate. Discuțiile s-au axat pe identificarea modalităților de aprofundare și eficientizare a cooperării în cadrul Inițiativei celor Trei Mări (I3M). Au fost abordate aspecte legate de viitorul mandat al României la I3M, cu accent asupra viziunii României în perspectiva organizării, la București, în 2023, a viitorului Summit al Inițiativei, consolidarea instrumentelor de lucru și extinderea cooperării cu partenerii strategici și like-minded ai I3M, inclusiv în noul context geostrategic, puternic influențat de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

 

Informații suplimentare:

Forumul la nivel înalt Future of Democracy, aflat la a doua ediție, este organizat de partea lituaniană în perspectiva organizării celui de-al doilea Summit pentru Democrație, planificat pentru primăvara anului 2023. Forumul se află la a doua ediție, prima fiind organizată în noiembrie 2021. Evenimentul, dedicat în acest an protejării împotriva autoritarismului prin susținerea activiștilor democratici, a apărătorilor drepturilor omului și a mass-media independente, este împărțit în 3 paneluri de discuție – activiștii democratici în regimuri autoritare, capturarea inițiativei de către aceste regimuri și folosirea instituțiilor din timp de pace ca arme de regimurile autoritariste. Fiecare panel include o discuție între participanți și intervențiile reprezentanților guvernamentali prezenți. În deschiderea forumului are loc o sesiune privind riscul de prăbușire a arhitecturii de securitate și identificarea formulei care o va înlocui. 

 

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice, Traian Hristea, la cea de-a doua ediție a Forumului la nivel înalt Future of Democracy