Captură video

Transcript:

Realizator: Ameninţarea tot mai mare reprezentată de Rusia a determinat schimbarea politicii de securitate în Europa. Astfel, țări cunoscute pentru neutralitatea lor militară, Suedia și Finlanda, au decis să renunțe la această politică și să depună cereri pentru a adera la NATO. Se bucură de o mare susținere în cadrul Alianței, mai puțin din partea Turciei. Ministrul român de externe a vorbit ieri la telefon cu omologii din Suedia și Finlanda despre procesul de aderare la NATO. Discuția a venit în condițiile în care Bogdan Aurescu se află astăzi la Istanbul, la Trilaterala pe teme de securitate România-Polonia-Turcia. Despre reuniunea de acolo discutăm chiar acum, în direct, cu ministrul de externe. Bună ziua și vă mulțumesc că aţi acceptat invitația noastră.

Bogdan Aurescu: Bună ziua. Cu mare plăcere.

Realizator: Domnule ministru de externe, reuniunea de la Istanbul vine într-un moment important. Finlanda și Suedia vor să adere la NATO, dar Turcia se opune. Am văzut în ultimele săptămâni care sunt obiecţiile pe care le aduc liderii de la Ankara. În urma discuției pe care aţi avut-o cu omologul dumneavoastră, care sunt în continuare obiecțiile pe care Turcia le are în privința aderării?

Bogdan Aurescu: Discuţiile în cadrul Trilateralei România-Polonia-Turcia s-au derulat pe mai multe paliere. Pe de o parte, s-au referit la situația din Ucraina și modul în care putem să sprijinim în continuare, atât în acest format trilateral, cât și ca Alianță, ca NATO, ca întreg, Ucraina în eforturile sale. De asemenea, am discutat despre pregătirea Summitului de la Madrid și, în acest context, am vorbit și despre aderarea Suediei și Finlandei.

Ieri am avut două discuții telefonice foarte substanțiale cu colegii mei din cele două țări nordice. Astăzi am discutat atât în cadrul Trilateralei, dar am discutat și separat, în reuniunea bilaterală pe care am avut-o cu omologul meu turc, domnul Çavușoglu, despre acest proces de aderare. Am transmis, din partea României, susținerea pentru politica de lărgire a Alianței, politica „Ușilor Deschise”, am amintit despre discuțiile pe care le-am avut cu colegii din Suedia și Finlanda și am arătat că aderarea celor două țări trebuie să aibă loc, pentru că este un proces care va duce la o consolidare a NATO ca întreg. În al doilea rând, este un semnal foarte important pe care trebuie să îl dăm Rusiei, de unitate, în primul rând a Alianței Nord-Atlantice și a Aliaților, mai ales în contextul acesta al războiului din Ucraina.

Asigurările pe care colegul meu turc mi le-a dat au fost în sensul că dialogul continuă, există runde de discuții între cele două state nordice aspirante la aderare și Turcia. Pe de altă parte, există anumite progrese care se fac, dar acest dialog va mai continua o perioadă, până când toate asperitățile, până când toate problemele îşi vor găsi o soluție. Prin urmare, există un proces de dialog, ceea ce noi am salutat, și eu și omologul meu polonez, care a avut, de asemenea, un mesaj de susținere pentru acest proces. Pe de altă parte, am arătat că este nevoie totuși de o decizie rapidă pentru aderarea celor două țări, în așa fel încât până la Summitul de la Madrid să putem să spunem că există un proces care se desfășoară, care este predictibil și care va duce, într-un interval de timp relativ scurt, la aderarea celor două ţări.

Realizator: Se doreşte aşadar o procedură rapidă. Cum ar putea fi în acest context convinsă Turcia să accepte, în cel mai scurt timp, aderarea Finlandei și Suediei la NATO?

Bogdan Aurescu: După cum spuneam, există un proces de dialog între, pe de o parte, Suedia și Finlanda, şi Turcia, pe de altă parte. Se discută elementele de preocupare pe care Turcia le-a ridicat pe diverse paliere legate de combaterea terorismului, de alte chestiuni care ţin de eventuale exporturi de armament din cele două țări către Turcia și așa mai departe – nu o să intru în detalii, pentru că sunt chestiuni care sunt în procesul de negociere.

Există dorința ambelor părți, așa cum am putut-o constata și din discuțiile de ieri cu colegii mei din Suedia și Finlanda, și din discuțiile de astăzi cu colegul turc, deci există deschidere din partea ambelor părți pentru a se ajunge la o soluţie și nu putem decât să sperăm că această soluție va fi atinsă cât mai curând posibil. Noi am încurajat acest dialog, am salutat deschiderea politică pentru a se ajunge la o soluție, prin urmare vom continua să susținem această evoluție – sperăm noi – cu un rezultat pozitiv.

Realizator: Vă mulţumesc mult pentru intervenţie. 

Sursa: Transcriptul intervenţiei telefonice a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la DIGI 24