Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a avut luni, 7 martie 2022, o întrevedere la sediul MAE român cu Thomas Mbomba, vice-ministru în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Regionale al Republicii Ghana.

Vice-ministrul ghanez a mulțumit în mod special pentru sprijinul României în facilitarea evacuării în siguranță a cetățenilor ghanezi din Ucraina. De asemenea, a apreciat în mod deosebit demersurile României pentru gestionarea fluxului la granițe al cetățenilor altor state, fără nici o discriminare.

Cei doi demnitari au discutat despre evoluțiile de securitate din regiune, cu accent pe conflictul din Ucraina. Secretarul de stat Cornel Feruță a prezentat evaluarea părții române și a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei în Ucraina, cu încălcarea principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, subliniind necesitatea ca întreaga comunitate internațională să sancționeze cu fermitate acțiunile Federației Ruse. În acest context, a apreciat solidaritatea manifestată de Ghana prin acordarea votului său pozitiv în cadrul Adunării Generale a ONU pentru Rezoluția nr. A/ES-11/L.1 a acestui organ ONU de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Cei doi oficiali au convenit continuarea strânsei coordonări operative între autoritățile române și cele ghaneze, prin intermediul Consulatului Onorific al Ghanei la București, pentru tranzitul în siguranță al studenților și cetățenilor ghanezi pe teritoriul României. Totodată, a fost evocată deschiderea României pentru cooperare în situații complexe, în context fiind abordată situația studenților din Ghana, precum și modalitățile prin care aceștia ar putea să își continue studiile în România.

De asemenea, cei doi diplomați au abordat teme de interes comun privind cooperarea bilaterală.

 

Sursa: Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță cu Thomas Mbomba, vice-ministru în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Regionale al Republicii Ghana