Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea duminică, 13 martie 2022, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului diplomației române.

Vizita la București a ministrului Yair Lapid are loc inclusiv ca urmare a discuției telefonice recente, din 3 martie, cu ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, pe fundalul agravării crizei provocate de Rusia în ce privește Ucraina și în contextul unei foarte bune cooperări cu autoritățile române în vederea evacuării cetățenilor israelieni din Ucraina prin România.

Statul Israel este unul din principalii parteneri ai României din zona Orientului Mijlociu, relaţiile bilaterale, de natură strategică, dezvoltându-se constant în ultimii ani.

Întrevederea dintre cei doi demnitari se va concentra, astfel, asupra modalităților de gestionare a efectelor multiple ale agresiunii ruse asupra Ucrainei. 

De asemenea, discuțiile se vor apleca asupra modalităților de dezvoltare a relațiilor bilaterale româno-israeliene, cu accent pe domeniile politic, economic și securitar. Cei doi șefi ai diplomațiilor vor evalua, cu prilejul vizitei, stadiul pregătirii celei de-a treia Ședințe Comune de guvern România-Israel (G2G), care este prevăzută a fi organizată în anul 2022. De asemenea, vor discuta despre organizarea unei noi sesiuni a Grupului de lucru în domeniul economic, aflat sub coordonarea celor două ministere de externe, în pregătirea ședinței G2G.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu și omologul său vor efectua și o trecere în revistă a principalelor dosare politice de interes comun, inclusiv despre evoluțiile din Orientul Mijlociu.

Cei doi miniștri vor discuta, de asemenea, modalități concrete de a acorda asistență umanitară Ucrainei, în contextul în care România găzduiește, la Suceava, hub-ul regional care facilitează și asigură coerența eforturilor de direcționare a ajutoarelor umanitare către Ucraina și alte state care primesc refugiați ucraineni, printre care și Republica Moldova.   

Discuțiile vor viza, totodată, situația regională de securitate, cei doi miniștri urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluții și consecințele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei și la nivel global.

La finalul consultărilor, ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Yair Lapid vor susține declarații comune de presă care vor putea fi urmărite live pe conturile de Facebook – https://www.facebook.com/mae.romania și YouTube ale MAE – https://www.youtube.com/user/MAERomania/.

 

Sursa: Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel Yair Lapid