Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 4 martie 2022, la reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, care a avut loc la Bruxelles.

La reuniune au mai participat Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și miniștrii de externe ai Canadei, Melanie Joly, și  Marii Britanii, Liz Truss. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a participat prin videoconferință.    

Miniștrii europeni de externe și invitații la reuniune au avut un schimb substanțial de opinii cu privire la evoluțiile recente ale situației de securitate din regiunea Mării Negre și au discutat măsurile comune și coordonate de răspuns, la nivelul Uniunii Europene și al statelor membre, alături de partenerii like-minded, față de Rusia, ca urmare a agresiunii acesteia împotriva Ucrainei. 

În intervenția sa, ministrul de externe Bogdan Aurescu a reafirmat solidaritatea cu Ucraina și poporul ucrainean și a expus succint evaluarea României privind impactul agresiunii Rusiei asupra situației de securitate din regiune și la nivel euroatlantic. A salutat unitatea UE și euroatlantică care, prin mobilizare rapidă și fermă, a reușit să adopte un răspuns puternic la agresiunea militară a Rusiei, care încalcă flagrant principiile de drept internațional și suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. De asemenea, a amintit decizia Președintelui României, Klaus Iohannis, de a stabili în țara noastră un centru logistic (hub) pentru colectarea și transferul donațiilor internaționale de asistență umanitară în Ucraina.

De asemenea, la reuniunea CAE s-a discutat despre sancțiunile care ar putea fi avute în vedere în continuare, iar ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța continuării unei abordări coordonate și unitare în acest format – UE, NATO, SUA, UK, Canada.

În contextul prezentării eforturilor pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina, oficialul român a salutat adoptarea formală de către reuniunea CAE a Directivei pentru protecția temporară a refugiaților care oferă asistență rapidă, precum și conferirea unor drepturi cu efect imediat persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina.

Referitor la Republica Moldova, a arătat că este necesar un sprijin consolidat și imediat al UE pentru a o asista în gestionarea multiplelor consecințe cu care se confruntă în prezent, de la cele legate de fluxul tot mai numeros de refugiați, la cele posibile în domeniul energetic și securitar. În context, a salutat vizitele la Chișinău ale Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al UE, Josep Borrell, a comisarului european pentru extindere și politică de vecinătate Olivier Varhelyi, dar și cea a Secretarului de Stat al SUA, care transmit un mesaj clar de susținere și sprijin pentru țara vecină. 

A salutat semnarea, la 2 martie, de către Președintele, Președintele Parlamentului și Prim-ministru, a scrisorii prin care Republica Moldova solicită statutul de candidat la UE.

 

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a mai subliniat faptul că se află în contact strâns cu omologul său de la Chișinău, Nicolae Popescu, cu privire la declarațiile de astăzi ale autorităților separatiste de la Tiraspol prin care acestea au cerut recunoașterea ”independenței” Transnistriei, ca reacție la solicitarea Republicii Moldova de a obține statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă pentru reglementarea cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului din Transnistria, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, și fără afectarea parcursului său european. A solicitat statelor membre și partenere susținerea consecventă a acestor poziții, precum și solidaritate cu Republica Moldova.

Șeful diplomației române a evidențiat, totodată, demersurile active ale României de consolidare a rezilienței Republicii Moldova, inclusiv în contextul impactului negativ al agresiunii ruse din Ucraina. Astfel, a făcut referire la scrisoarea comună transmisă joi, 3 martie 2022, alături de omologul său austriac, Alexander Schallenberg, Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate, Josep Borrell, și Comisarului european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, pentru a solicita alocarea, de urgență, de către Uniunea Europeană, a unui pachet substanțial suplimentar de sprijin pentru Republica Moldova – cuprinzând inclusiv continuarea asistenței financiare a Uniunii Europene, prin alocarea de urgență a unui pachet cuprinzător de sprijin; demararea unui proces accelerat de conectare a Republicii Moldova la sistemul energetic european, alături de Ucraina; acordarea de către UE de asistență pentru consolidarea rețelei de distribuție internă a gazului; înființarea, la nivelul Comisiei Europene, a unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova, urmând modelul de succes al Grupului de sprijin pentru Ucraina. Acest Grup de sprijin ar urma să asigure o mai bună calibrare a măsurilor de sprijin la nevoile și solicitările specifice ale partenerilor din această țară și o mai bună coordonare și integrare a eforturilor de asistență desfășurate la nivelul UE. Pe fondul amenințărilor tot mai mari și mai diverse reprezentate de criza de securitate din regiune, demersul miniștrilor afacerilor externe al României și al Austriei subliniază importanța consolidării rezilienței de ansamblu a Republicii Moldova în ceea ce privește capacitatea de a contracara atacurile cibernetice și dezinformarea, inclusiv prin intermediul Facilității Europene pentru Pace.

 

Sursa: Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea extraordinară a CAE