#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a subliniat excelența, dinamismul și puterea sectorului spaniol al fructelor roșii, a cărui producție este concentrată în proporție de 95% în provincia Huelva. A reiterat angajamentul Guvernului de a-și consolida viitorul, motiv pentru care a încurajat producătorii și companiile să concretizeze inițiativa de diferențiere a fructelor roșii spaniole cu un sigiliu de calitate pentru a obține o valoare adăugată mai mare.

La ceremonia de închidere a celui de-al optulea Congres Internațional de Fructe Roșii desfășurat la Huelva, Luis Planas a lăudat „progresul impresionant” al sectorului în ultimele trei decenii „datorită creșterii producției, calității și prezenței acesteia pe piețele internaționale, până la întoarcerea căpșuni, zmeură, afine și mure într-unul dintre cele mai remarcabile produse agroalimentare spaniole”.

Ministrul a mai subliniat ca unul dintre motivele acestui succes faptul ca sectorul producator de fructe rosii este foarte bine structurat, structurat in jurul organizatiilor producatorilor de fructe si legume (OPFH), cifra care i-a permis sa primeasca un important ajutor european – de exemplu. , de 24 de milioane de euro din Politica Agricolă Comună (PAC) doar în 2021- și care au servit la întreprinderea investițiilor și acțiunilor planificate în programele lor operaționale.

Spania este principalul producător de fructe de pădure roșii din Uniunea Europeană și al șaselea din lume. Exporturile medii anuale ajung la o valoare de peste 1.500 de milioane de euro, ceea ce face din sector principalul furnizor de fructe roșii pe piața comunitară, unde cererea este în creștere.

Ministrul s-a referit la importanța avansării în sustenabilitate, diversificare a produselor și atenție la noile cerințe ale consumatorilor pentru a menține excelența pe care o are deja sectorul, lucru foarte greu de realizat.

Planas și-a întins încă o dată mâna pentru ca sectorul să parieze pe un sigiliu de calitate care pune în valoare producția acestor alimente într-un mediu natural privilegiat. „Doñana trebuie să fie un atu pentru sector, și nu o problemă”, a afirmat el, din punct de vedere al durabilității, calității, biodiversității și respectului pentru mediul natural, pentru ca acesta să aibă un viitor și mai luminos.

Ministrul a reamintit angajamentul Guvernului față de acțiuni de îmbunătățire a situației hidrologice din zonă. Astfel, pentru că este o cerere istorică din partea sectorului, acesta a subliniat iminentul demarare, programată pentru luna iulie, a lucrărilor de desfășurare a tunelului San Silvestre, care va crește volumul de apă transferat de la demarcația Guadiana către cea a lui Tinto-Odiel-Piedras. Lucrările, bugetate la 73,5 milioane de euro, au fost recent adjudecate.

Printre alte acțiuni, Guvernul a mai angajat și următorul transfer din bazinul Tinto-Odiel-Piedras (aproape 20 de hectometri cubi pe an) și creșterea lacului de acumulare El Agrio (8 hectometri cubi suplimentari pe an).

Sprijin guvernamental pentru inovare în fructele roșiiMinistrul a ținut să sublinieze importanța inovării prin amintirea mai multor inițiative supraautonome cu care Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației (MAPA) susține fructele roșii.

Printre acestea, a menționat lansarea unui grup operațional de îmbunătățire a stării de sănătate a culturii de afin prin utilizarea ozonului, care a primit subvenții de peste 37.000 de euro, și un altul legat de produsele de protecție a plantelor din fructe de sâmbure, fructe roșii și de masă. struguri, acesta, cu o dotare de aproape 48.000 de euro.

tuDe asemenea, a făcut referire la beneficiile în inovare în sectorul fructelor roșii datorită proiectelor Fruitcare, care au primit ajutorul unor 588,000 euro, axat pe găsirea de substanțe care înlocuiesc unele dintre produsele de protecție a plantelor, și Tics4Fruit, acesta din urmă pentru introducerea de noi tehnologii în sectorul pomicol, cu o subvenție de peste 418.000 de euro.

Ministrul a reiterat sprijinul guvernului central pentru promovarea internațională a fructelor roșii la târguri precum următoarea ediție a Fruit Attraction, unde standul ministerului va avea un spațiu exclusiv pentru a promova calitățile fructelor roșii din Spania. Ministrul a transmis deja acest anunț săptămâna trecută în întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții Federației Spaniole ai Asociațiilor Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și Legume (FEPEX) și Freshuelva. În ședința menționată, ministrul s-a referit și la acțiunile specifice în colaborare cu ICEX pentru deschiderea de noi piețe.

Luis Planas a mulțumit asociației Freshuelva -organizator al Congresului Internațional al Fructelor Roșii- pentru că i-a acordat unul dintre Strawberry Awards, în această primă ediție, pentru angajamentul ferm al Guvernului în răspândirea beneficiilor fructelor roșii și pentru munca sa constantă. pentru concilierea și îmbunătățirea lanțului alimentar. Premiul, așa cum sa indicat, „ne încurajează să continuăm să lucrăm pentru a răspândi beneficiile acestor alimente gustoase și sănătoase”.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, la ceremonia de închidere a celui de-al 8-lea Congres Internațional al Fructelor Roșii.

Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas subliniază excelența sectorului fructelor roșii și angajamentul Guvernului de a-și consolida viitorul