#Spania – În cadrul sesiunii, Llop a explicat prioritățile viitoarei președinții spaniole a Consiliului Uniunii Europene, care începe la 1 iulie.

În conformitate cu obiectivele generale ale viitoarei președinții spaniole, în materie de Justiție, prioritatea va consta în consolidarea Spațiului de Libertate, Securitate și Justiție, „consolidându-i reziliența pentru a face față provocărilor cu care se confruntă”, a precizat. ministrul spaniol al justiției.

„Ne vom concentra pe măsurile care ne permit să consolidăm o Justiție centrată pe cetățean, care să răspundă nevoilor acestuia și să dispună de mijloacele necesare pentru a-i proteja pe cei mai slabi și cei mai vulnerabili”, a asigurat el.

În acest sens, vor fi prioritare sustenabilitatea și transformarea digitală, „aspecte cheie pentru ca serviciile publice de Justiție să fie accesibile, prietenoase și să răspundă adevăratului lor scop: o societate mai echitabilă și mai justă prin protejarea drepturilor cetățenilor”.

Traficul de ființe umane, lupta împotriva violenței domestice și împotriva femeilor, răspunsul la încălcările măsurilor restrictive impuse de UE în contextul războiului împotriva Ucrainei sau, în domeniul drepturilor fundamentale, progresul pentru aderarea la UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului sunt alte aspecte centrale ale Justiției pentru președinția europeană, după cum a detaliat Llop.

Ministrul a felicitat Suedia pentru munca sa excelentă în timpul președinției care se încheie luna aceasta și i-a convocat pe reprezentanții Justiției UE să participe la reuniunea informală a miniștrilor care va avea loc la Logroño pe 20 și 21 iulie.

deliberări legislativeÎn plus, sesiunea JAI a dezbătut și aprobat o orientare generală privind cinci propuneri legislative referitoare la prevenirea și lupta împotriva traficului de ființe umane și protecția victimelor; recuperarea activelor și confiscarea; protecția libertății de exprimare a persoanelor care participă la viața publică; lupta împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței domestice; și sancțiuni penale pentru nerespectarea măsurilor restrictive impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Llop a subliniat că toate aceste aspecte fac parte din prioritățile Spaniei în timpul președinției sale, pe lângă propunerea privind protecția mediului prin dreptul penal, așa că speră să dea un impuls negocierilor lor pentru a ajunge la acorduri cât mai curând posibil.

În ceea ce privește deliberările nelegislative, Concluziile Consiliului privind securitatea persoanelor LGBTI în Uniunea Europeană și răspunsul judiciar și lupta împotriva impunității în legătură cu crimele comise în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Au fost discutate și chestiuni precum lupta împotriva crimei organizate, Parchetul European sau aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Întâlniri bilateraleÎn cursul zilei, Llop a mai avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Justiției al Estoniei, Kalle Laanet, și o alta cu ministrul Justiției al Sloveniei, Dominika Švarc Pipan.

Llop le-a împărtășit principalele progrese pe care Spania se va concentra în domeniul justiției în timpul celei de-a cincea președinții spaniole a Consiliului UE și au discutat chestiuni de interes comun.

De asemenea, ministrul estonian i-a transmis ministrului spaniol marea îngrijorare a țării sale cu privire la războiul din Ucraina și nevoia de a întări eforturile pentru a pune capăt situației. Llop s-a asigurat că este o problemă esențială pentru Spania și a subliniat necesitatea de a sprijini Curtea Penală Internațională, prevenind astfel suprapunerea acțiunilor.

La rândul ei, Llop a discutat cu omologul său sloven probleme de interes special pentru ambele țări, cum ar fi lupta împotriva traficului și agresiunea rusă împotriva Ucrainei. În plus, ministrul sloven al Justiției a acceptat cu interes invitația adresată de Pilar Llop la următoarea întâlnire informală care va avea loc la Logroño, exprimându-și deplina disponibilitate de a lucra cu Spania pe probleme comune, precum și pe alte chestiuni.

Ministrul Justiției, Pilar Llop, participă la Consiliul Miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne al Uniunii Europene.

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Llop pune accent pe consolidarea unei Justiții centrate pe cetățeni pentru următoarea președinție europeană