Un judecător spaniol a deschis o anchetă pentru a stabili dacă Google a colectat ilegal date prin intermediul reţelelor wireless nesecurizate în timp ce strângea fotografii pentru serviciul Street View, potrivit The New York Times. Judecătorul, Raquel Fernandino, a cerut unui reprezentant al Google să apară în faţa curţii în octombrie, în cadrul unui proces iniţiat de o asociaţie spaniolă a utilizatorilor de Internet.

Serviciul de arhive foto Street View a provocat probleme de ordin legal şi în alte state europene cu legislaţie mai strictă în domeniul vieţii private, printre care Germania şi Elveţia. În luna mai, un judecător din Hamburg, Germania, a deschis o anchetă penală referitoare la colectarea de către Google de date prin reţelele Wi-Fi.

Compania a caracterizat situaţia ca fiind un accident şi şi-a cerut scuze pentru ceea ce a denumit „o eroare de programare„. Un purtător al Google Spania a declarat că deţinătorul celui mai mare motor de căutare pe Internet din lume intenţionează să coopereze pe deplin cu autorităţile. Compania a introdus Street View în Spania în urmă cu trei ani. Planurile de extindere a serviciului au fost amânate până la rezolvarea problemelor legate de colectarea datelor.