Membrii Societăţii de Studii Istorice din România au lansat o petiţie prin care cer Guvernului diminuarea  pensiilor foştilor angajaţi ai Securităţii. În textul petiţiei, care a a apărut deja în mai multe publicaţii, se spune că, în prezent, pensiile foştilor activişti comunişti şi angajaţi ai Securităţii sunt de câteva ori mai mari decât pensia medie.

Angajaţii Securităţii au fost pensionaţi după o lege specială, care i-a favorizat în raport cu restul populaţiei. Iniţiatorii petiţiei mai arată că activiştii şi securiştii au făcut parte dintr-un sistem de privilegii înainte de 1989 şi că au rămas privilegiaţi şi după Revoluţie.

Petiţia a fost deja semnată de multe sute de persoane, printre care: Gabriel Liiceanu, Norman Manea, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Vladimir Tismăneanu.

Această petiţie este a treia tentativă de a condamna fapte ale regimului comunist, după recomandările comisiei prezidenţiale de analiză a dictaturii comuniste şi apoi ale proiectului de lege iniţiat de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului.

PNŢCD a cerut la rândul său partidelor de la guvernare să iniţieze o lege prin care să se reducă cu 50% pensiile celor care au făcut parte din nomenclatura comunistă şi din structurile aparatului represiv al sistemului totalitar.