Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a avut la 19 mai, la Torino, întâlniri cu președintele Regiunii Piemonte, Alberto Cirio, cu prefectul din Torino, Raffaele Ruberto și cu primarul orașului Torino, Stefano Lo Russo. La reuniuni a participat și consulul general al României la Torino, Ioana Gheorghiaș.

Discuțiile cu reprezentanții autorităților italiene au reconfirmat aprecierea față de comunitatea românească din regiune, recunoscută pentru profesionalismul și dedicația de care dă dovadă în domeniile în care desfășoară activitate, precum și pentru valorile comune pe care le împărtășește cu comunitatea italiană.

În dialogul cu oficialii italieni, ambasadorul român a evidențiat importanța cooperării reprezentanților diplomatici și consulari ai României cu autoritățile în beneficiul ambelor țări. În acest sens, a transmis interesul părții române pentru întărirea cooperării în plan economic, fiind convenită organizarea, în toamna acestui an, a unui forum economic regional de promovare a oportunităților de afaceri din cele două țări. Totodată, a transmis mulțumiri autorităților pentru deschiderea manifestată permanent față de comunitatea românească și a reiterat interesul privind inițiativele de păstrare a identității lingvistice și culturale, inclusiv prin facilitarea desfășurării cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească pentru copiii români. Un alt subiect de discuție a vizat drepturile lucrătorilor români, în special în contextul aplicării Memorandumului de Înțelegere semnat la data de 4 mai 2022, la București, de către miniștrii muncii din cele două țări.

Interacțiunea cu autoritățile regionale și locale a confirmat soliditatea relației italo-române și a creat premisele pentru dezvoltarea unor parteneriate concrete care să aducă plusvaloare relației bilaterale.

În marja vizitei, ambasadorul român a participat și la deschiderea oficială a Salonului Internațional de Carte de la Torino, la care au fost prezenți ministrul culturii, Dario Franceschini, ministrul educației, Patrizio Bianchi, precum și alte personalități ale culturii italiene și internaționale.

 

Sursa: Vizita de lucru a ambasadorului român, Gabriela Dancău, la Torino