Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a găzduit la 21 septembrie, la sediul misiunii, o întâlnire de networking dedicată comunității antreprenorilor români din Italia.

Întâlnirea, organizată prin intermediul Biroului de Promovare Comercială și Economică din cadrul Ambasadei, a reprezentat un prilej pentru antreprenorii români să se cunoască, să discute despre afacerile lor, să facă schimburi de experiențe și să identifice viitoare proiecte comune de colaborare. Pe parcursul reuniunii, consilierii economici Norina Boru și Iulia Schnecker au prezentat activitatea biroului economic și modul în care pot sprijini activitatea antreprenorilor români din Italia.

Ambasadorul Gabriela Dancău i-a felicitat pe cei prezenți pentru activitatea lor, care are un impact pozitiv asupra comunității românești din Italia și care contribuie la dezvoltarea relațiilor economice româno-italiene. În același timp, a subliniat interesul Ambasadei pentru cunoașterea și sprijinirea comunității antreprenorilor români, propunând crearea unui Club al oamenilor de afaceri români din Italia. Ambasada este pregătită să găzduiască sesiuni de informare pe teme de interes pentru antreprenorii români, să promoveze poveștile lor de succes, să faciliteze contacte între aceștia și companii românești interesate să intre pe piața italiană, să organizeze întâlniri regulate pentru dezvoltarea rețelelor de contacte ale oamenilor de afaceri români din Italia.

În intervenția sa, ambasadorul român a precizat că „antreprenoriatul presupune leadership și curaj, iar efectele sale se văd nu doar în afaceri, ci și în domeniul social, educațional, civic și politic”. A adăugat că „de regulă, comunitățile sunt cu atât mai prospere cu cât au mai mulți antreprenori”.

”Așadar, dacă ne dorim o comunitate românească puternică în Italia, este nevoie să vă cunoașteți, iar poveștile dumneavoastră de succes trebuie să fie promovate și auzite. Românii trebuie să prindă curaj și încredere că vor reuși, și dumneavoastră sunteți cele mai bune exemple în acest sens. De aceea, susținerea și promovarea antreprenorilor români din Italia este una dintre prioritățile mele în calitate de ambasador.” a concluzionat ambasadorul Gabriela Dancău

La reuniune au participat oameni de afaceri români de pe întreg teritoriul Italiei si din domenii de activitate diverse: construcții și amenajări interioare, bancar, producție industrială, comerț, creație de bijuterii, transport și distribuție, turism, HORECA, servicii de avocatură și consultanță, IT și telecomunicații. Au fost prezenți și reprezentanții unor mari companii din România care au sucursale în Italia – Banca Transilvania și DIGI.

Informații de background

Companii cu acționari români în Italia

Conform datelor CRIBIS Italia, în luna iulie 2021 erau înscrise la Registrul Comerțului din Italia peste 18.500 de societăți de capital cu cel puțin un acționar român si 8.000 societăți de persoane. La acestea se adaugă 55.079 întreprinderi individuale/PFA cu titulari români.

Sursa: CRIBIS https://www.cribis.com/it/, parte a grupului Crif – specializat în gestionarea informațiilor comerciale despre companii.

Circa 90% din cele peste 18.500 de societăți comerciale de capital cu acționari români înregistrate în Italia sunt societăți cu răspundere limitată, iar majoritatea activează în domeniul construcțiilor edilitare. Acestea sunt distribuite pe întreg teritoriul Italiei, în special în marile orașe și suburbiile acestora, cea mai mare concentrare aflându-se la Roma și în suburbiile capitalei. În ultima perioadă se observă o diversificare a domeniilor de activitate ale antreprenorilor români din Italia, crescând numărul firmelor care activează în sectorul productiv, comerț, servicii profesionale și tehnico-ştiinţifice, agricultură și servicii specializate.

Conform datelor Unioncamere la 30.06.2021, românii reprezintă al 2-lea cel mai numeros grup de profesioniști străini înregistrați ca întreprinderi individuale/PFA în Italia (după comunitatea marocană), cu peste 53.000 de entități, reprezentând 10,8% din totalul întreprinderilor individuale cu titular străin din Italia. Principalele domenii de activitate ale întreprinderilor individuale/PFA italiene cu titulari de cetățenie română sunt construcțiile civile, comerțul și serviciile pentru companii.

În ultimii ani, câteva mari companii din România și-au deschis reprezentanțe sau sucursale  în Italia, printre care DIGI (telecomunicații), Banca Transilvania (servicii bancare) și Atlassib (servicii transport rutier).

 

Sursa: Reuniune dedicată comunității antreprenorilor români din Italia