#Madrid –

Într-o zi în care APA (Asociația de Prevenire a Accidentelor) a prezentat un instrument care permite, printre alte aspecte, estimarea predispoziției de a suferi un accident de muncă într-un anumit context, pe baza tendințelor comportamentale naturale ale persoanei.

Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă (IRSST) din Comunitatea Madrid a organizat conferința „Factorul uman: factorul uitat în prevenirea riscurilor ocupaționale” cu scopul de a se concentra asupra modului în care anumite cognitive sau personalitate pot influența atunci când se desfășoară. activități profesionale și, prin urmare, trebuie luate în considerare la stabilirea strategiilor de siguranță, sănătate și bunăstare în organizații.

În cadrul evenimentului, prezentat de Teresa Moreno, șeful Unității Tehnice de Formare și Conștientizare a IRSST, Antonio Díaz Ruiz, directorul Arii de Sănătate și Bunăstare a APA, a explicat instrumentul pe care l-au dezvoltat pentru a prezice acele tendințe comportamentale care ne poate afecta.predispune să suferi sau nu un accident de muncă.

Potrivit lui Díaz, ideea lui apare după ce a verificat că în investigarea accidentelor factorul uman se află în spatele a 80% dintre acestea, astfel că acest instrument ne permite să identificăm tendința persoanei de a lucra în siguranță, acolo unde va avea cea mai mare predispoziție la accidente, de asemenea identifica riscurile liderilor datorita impactului lor asupra activitatii, precum si competentele psiho-emotionale.

În ceea ce privește modul în care funcționează, procesul începe prin a cunoaște trăsăturile de personalitate ale lucrătorului prin întrebări sociale pentru a stabili apoi amprente de referință asupra abilităților cerute în locul de muncă. „Pe baza trăsăturilor de personalitate, respectând întotdeauna protecția datelor, se oferă instruire pentru a lucra asupra anumitor competențe și pentru a ajuta persoana să-și reducă tendința de a avea accidente”, a explicat reprezentantul APA, care a adăugat că „Obiectivul lor nu este doar eliminarea riscului. factori, dar prin aplicarea tehnologiei, putem însoți lucrătorii și liderii în procesul de transformare în sănătate și siguranță.”

Pentru a susține această expoziție, Victoria Marín, tehnician al bunăstării la REDEIA (fostă Red Eléctrica) a explicat experiența companiei sale în implementarea acestei metodologii pentru a face un alt pas în prevenirea riscurilor profesionale. Un proiect care a fost dezvoltat ferm din 2022 și are peste 400 de participanți.

În cele din urmă, evenimentul s-a încheiat cu o discuție interesantă la care a alăturat Juan Gosalvez, CEO al Nyuron, o companie de dezvoltare lider în predicția și managementul comportamentului.

Sursa: Comunitatea Madrid – IRSST subliniază importanța factorului uman în prevenirea accidentelor la locul de muncă