Prima vizită a președintelui României la Madrid nu aduce nimic nou in privința situației romanilor care doresc sa obțină cetățenia spaniolă.

Romanii din Spania care trăiesc de mulți ani în această țară și doresc să ceară cetățenia spaniolă sunt obligați sărenunțe la cea română, potrivit actualului cadru legal.

Doar câteva țări din America Latina beneficiază de un acord bilateral cu Spania privind dubla cetățenie.

Președintele Klaus Iohannis a recunoscut că există discuții între Spania și România pe marginea acestei probleme care a fost ridicată acum câțiva ani de PSD Spania, dar a precizat că deocamdată nu există o soluție concretă.

„Este una dintre temele importante pentru români și trebuie să știți că am abordat aceasta chestiune. Nu există o soluție foarte simplă. Cu toții știți, legea spaniolă e foarte clară în situația dublei cetățenii. Pentru Romania chestiunea nu este foarte simplă, dar am găsit deschidere și sunt optimist că într-o perspectivă rezonabilă sa vor găsi soluții și pentru această problemă”, a declarat la Madrid președintele Klaus Iohannis.

La rândul său, șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a spus și el că în această chestiune nu s-a luat nicio decizie. Mai mult, Rajoy a lăsat să se înțeleagă faptul că nu ar fi necesară sau urgentă adoptarea unei modificări în legislație pentru cetățenii români, deoarece „toți suntem europeni, cetățeni ai Uniunii Europene”, dar dacă sunt cazuri specialle, se poate discuta.

In prima zi a vizitei la Madrid, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu regele Felipe al VI-lea și cu premierul spaniol Mariano Rajoy.

Regii Spaniei au oferit un dineu în onoarea președintelui Iohannis și a soției sale, Carmen.

Ultimul eveniment de astăzi este întâlnirea cu reprezentanți ai românilor din Spania care a fost programată în această seară la hotelul Intercontinental din Madrid.