Așa a fost publicat în BOE Ordinul ministerial semnat de ministrul Raquel Sánchez la 23 decembrie 2022, care dă definitiv undă verde strategiei de dezvoltare, întreținere și renovare a infrastructurii feroviare care, la rândul său, stabilește financiar-cadru și priorități de acțiune privind rețeaua feroviară, în vederea satisfacerii nevoilor viitoare de mobilitate, a durabilității sistemului și a realizării unui spațiu feroviar unic european.

Provocarea Strategiei, care are în vedere mobilizarea a 24.200 de milioane de euro în investiții între 2021 și 2026, este de a trasa primul pas al planificării feroviare pentru a stabili un sistem coerent și eficient, încorporând obiective de eficiență socială, de mediu și economică cu aceeași importanță ca și cele funcționale și teritoriale.

Este instrumentul de cel mai înalt rang în planificarea sectorului feroviar și constituie o pârghie fundamentală pentru schimbarea de paradigmă în politica de transport promovată de Strategia de mobilitate sigură, durabilă și conectată 2030, pentru a o adapta la situația actuală și noile provocări cu care se confruntă sistemul de transport. .

Această schimbare de paradigmă implică trecerea către mobilitatea durabilă, luând în considerare necesitatea reducerii consumului de energie și decarbonizării economiei în lupta împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, plasează cetățeanul și utilizatorul în centrul întregului sistem, cu o atenție deosebită pentru mobilitatea zilnică.

Printre alte obiective, strategia urmărește consolidarea rețelei de transport de marfă, a coridoarelor europene și a interoperabilității, pentru a crea o zonă feroviară unică pe întreg teritoriul Uniunii Europene. În același timp, urmărește corectarea deficiențelor și dezechilibrelor din rețeaua feroviară, unde infrastructuri foarte moderne coexistă cu altele relativ învechite, și se întinde la limita capacității lor cu altele vădit subutilizate.

În acest sens, au fost stabilite opt obiective strategice majore:

Promovarea mobilității urbane și metropolitane durabile, prin serviciul Cercanías, și creșterea nivelurilor de accesibilitate și coeziune socială printr-un sistem feroviar de calitate.Îmbunătățiți întreținerea întregii rețele pentru a evita decapitalizarea și pentru a crește fiabilitatea, confortul și siguranța transportului feroviar.Permiterea sustenabilității economice a rețelei feroviare, acordând prioritate eficienței în aplicarea resurselor.Garantarea interoperabilității naționale și internaționale cu dezvoltarea coridoarelor TEN-T și promovarea acțiunilor în favoarea transportului intermodal.Promovarea traficului feroviar de marfă, valorându-i sustenabilitatea mediului, îmbunătățirea productivității acestuia și dezvoltarea de noi formule de management și exploatare.Promovarea siguranței operaționale în transportul feroviar prin aplicarea măsurilor care vizează îmbunătățirea funcționării și reducerea accidentelor.Promovați digitizarea transportului și inovarea, pentru a garanta mobilitatea conectată.Consolidarea durabilității de mediu a întregului sistem feroviar.Astfel, se urmărește încurajarea politicii investiționale pentru optimizarea resurselor și utilizarea infrastructurilor existente și prioritizarea planurilor și investițiilor în acele acțiuni de care beneficiază cel mai mare număr posibil de utilizatori, sunt eficiente și sporesc coeziunea socială.

Deși cu o proeminență mai mică decât în ​​planurile anterioare, este de așteptat și ca dezvoltarea rețelei de mare viteză să continue, astfel încât coridoarele să poată fi finalizate și să pună în valoare investițiile deja realizate, pe lângă finalizarea dezvoltării coridoarelor europene. În plus, se prevede o îmbunătățire a întreținerii rețelei care să permită creșterea fiabilității, calității și securității rețelei, pe lângă luarea în considerare a variabilei de mediu din faza de planificare a fiecărei acțiuni.

Cadrul de reglementareAcest aviz respectă prevederile Legii 38/2015 a Sectorului Feroviar, care la rândul său transpune Directiva 2012/34/UE, a Parlamentului European și a Consiliului, care instituie un spațiu feroviar unic european. Pregătirea acestuia a fost prevăzută și în Strategia de Mobilitate menționată anterior și în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență, fiind una dintre reformele incluse în componenta 6, Mobilitate durabilă, sigură și conectată.

Strategia Indicativă a făcut obiectul unei Evaluări Strategice de Mediu, proces în cadrul căruia a fost supusă informării publice (BOE din 27 noiembrie 2021) și a obținut o Declarație Strategică de Mediu prin Rezoluție a Direcției Generale de Evaluare a Calității și Mediului a august 2022 (BOE din 22 august 2022).

Strategia Indicativă Feroviară.

Mai multe informatii Strategia Indicativă Feroviară Site-ul web al Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Plan de recuperare Sursa: Guvernul Spaniei – Agenda Transport, Mobilitate și Urbană aprobă Strategia Indicativă Feroviară 2021-2026 cu investiții de 24.200 milioane euro