#Spania – Becuri

Începând de luni viitoare, 1 ianuarie, va intra în vigoare noua formulă de calcul sau Prețul Voluntar pentru Micii Consumatori (PVPC), tariful reglementat de energie electrică, la care sunt acoperiți aproximativ 8,5 milioane de consumatori, aproximativ o treime din totalul casnicilor. Schimbarea va fi automată -consumatorii nu vor trebui să facă nimic-, iar companiile de energie electrică se vor ocupa de aceasta, care vor aplica noua formulă a prețului energiei în facturile pe care le emit de la 1 ianuarie 2024.

Spre deosebire de metodologia de calcul aplicată până în prezent, introdusă prin Legea 24/2013 a Sectorului Electric și reglementată prin Decretul Regal 216/2014, unde prețul final a fost indexat integral la piața angro zilnică, noua formulă va încorpora parțial lung- semnale de preț pe termen. În acest scop, de la 1 iulie trecut, marketerii de referință achiziționează în avans o parte din energia pe care o va consuma tariful PVPC în 2024.

Această modificare va impulsiona contractarea energiei electrice pe piețele forward, ceea ce se va traduce printr-o mai mare stabilitate a facturilor gospodăriilor spaniole și micro-IMM-urilor, evitând episoade de volatilitate puternică, precum cea experimentată în ultimii ani, mai ales pronunțată în primele luni. a războiului ucrainean.

Aplicarea progresivă a piețelor futuresOdată cu această reformă a PVPC, facturile gospodăriilor casnice vor beneficia de deindexarea parțială a piețelor spot prin încorporarea referințelor de pe piețele futures care vor oferi mai multă stabilitate prețurilor finale ale consumatorilor. Această încorporare a futures va fi graduală – ele vor reprezenta 25% în 2024, 40% în 2025 și 55% în 2026 – fără ca, în niciun moment, aceasta să implice o alterare a semnalelor de preț care vor continua să orienteze cererea către orele de consum mai mic.

Pe lângă încurajarea producătorilor și marketerilor să negocieze producția de energie pe piețele pe termen lung, pentru a obține o mai mare siguranță în ceea ce privește rentabilitatea investițiilor lor, această modificare va duce la o mai mare stabilitate a facturilor la energie electrică ale consumatorilor.

Consumatorii cu PVPC au plătit cu 40% mai puțin în 2023Deși prețurile la energie electrică de pe piețele angro au continuat să fie neobișnuit de ridicate în cursul anului 2023, măsurile de protecție a consumatorilor puse în aplicare după începerea invaziei Ucrainei, inclusiv Soluția Iberică, au avut ca rezultat o reducere de 40,5% față de an. in factura consumatorului tipic cu un consum de 2.400 kWh/an si o putere contractata de 4,11 kW.

Astfel, în timp ce factura lunară de energie electrică în 2022 a fost, în medie, de 75,58 euro, această sumă a fost redusă la 44,97 euro în 2023.

PVPC, o cerință esențială pentru a accesa bonusul socialA avea energie electrică contractată pe piața reglementată este una dintre cerințele pentru a fi beneficiar al bonusului social de energie electrică, măsură de protecție pe care o primesc în prezent peste 1,5 milioane de locuințe (aproape 4 milioane de persoane).

Structurat în mod tradițional în două categorii -vulnerabile și grav vulnerabile-, impactul războiului ucrainean asupra prețurilor la energie a determinat Consiliul de Miniștri să aprobe temporar o a treia categorie, cuprinsă în RDL 18/2022, -gospodării muncitoare cu venituri mici-, care permite sa beneficiezi de o reducere de 40% la facturile de energie electrica.

Atât reducerea pentru acest grup, cât și extinderea reducerilor pentru consumatorii vulnerabili și grav vulnerabili – care au trecut de la 25% la 65% și, respectiv, de la 40% la 80% – tocmai au fost prelungite prin Decretul-lege regal 8/. 2023, până la 30 iunie 2024.

Sursa: Guvernul Spaniei – Intră în vigoare noua metodologie de calcul a tarifului reglementat la energie electrică