#Spania – Secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Pérez, a evidențiat importanța cheie a prevenirii pentru combaterea criminalității cibernetice și a solicitat administrațiilor să promoveze „toate acțiunile necesare pentru a realiza un cetățean informat și prevenit cu privire la riscurile asociate activității lor digitale”.

Pérez a prezidat ședința comisiei de monitorizare a Planului strategic împotriva criminalității informatice de la Ministerul de Interne, la care au participat reprezentanți ai Parchetului de specialitate în infracțiuni informatice, ai Consiliului General al Magistraturii, ai Forțelor și Corpurilor de Securitate. Stat (Poliția Națională și Garda Civilă), precum și ale poliției regionale (Mossos d’Esquadra, Ertzaintza și Poliția Forală).

În această linie de conștientizare a cetățenilor, secretarul de stat a informat membrii comisiei despre campania de comunicare publică lansată de Ministerul de Interne pe 8 februarie, care are ca scop alertarea cetățenilor cu privire la amenințările cu escrocherii cibernetice, care au crescut. cu 443% din 2015.

„Organizațiile criminale au transformat lumea digitală într-un câmp de acțiune în care desfășoară modus operandi original care ne obligă pe toți, societatea și forțele sale de securitate, să desfășurăm noi mecanisme de prevenire și urmărire penală”, a avertizat Pérez în timpul intervenției sale.

Pe lângă aspectul preventiv, secretarul de stat a optat „pentru consolidarea capacităților operaționale în lupta împotriva criminalității informatice”, ceea ce a permis dublarea în patru a numărului de specialiști ai Poliției Naționale și Gărzii Civile repartizați în unitățile centrale și periferice. ani specializat în securitate cibernetică.

În cadrul ședinței, a doua care se va desfășura de la aprobarea Planului Strategic, Rafael Pérez a informat membrii comisiei despre creșterea cu 500 la sută a bugetului alocat planului și a informat, de asemenea, despre noile funcții asumate de Coordonarea securității cibernetice. Office, în calitate de Centru de răspuns la incidente cibernetice al Ministerului de Interne pentru sprijinirea Poliției Judiciare și în calitate de Observator al criminalității cibernetice.

Doi ani de Plan strategic împotriva criminalității ciberneticePlanul strategic împotriva criminalității cibernetice a fost aprobat în martie 2021 cu scopul de a îmbunătăți capacitățile diferitelor organe ale Ministerului de Interne de a detecta, preveni și urmări penal și de a genera un nou impuls operațional și tehnic eficient pentru a garanta protecția drepturilor și libertăților și siguranței cetățenilor.

Planul, conceput de Secretarul de Stat pentru Securitate, se concentrează pe prevenire; în cooperare între diferitele Forțe și Corpuri de Securitate a Statului (FCSE) și operatori legali; în dotarea unor capacități suficiente și adecvate de a articula răspunsuri adaptate diferitelor modalități penale; în colaborare cu industria și operatorii relevanți din domeniul securității cibernetice din sectorul public și privat; și în respectarea scrupuloasă a libertății, a vieții private și a altor drepturi fundamentale.

Pentru a-și atinge obiectivele, planul are în vedere patruzeci și nouă de linii specifice de acțiune care se articulează în jurul a șase axe strategice: cultura prevenirii criminalității cibernetice, consolidarea capacităților, generarea de informații cibernetice, coordonarea națională și cooperarea internațională, generarea unui cadru de reglementare adecvat și colaborare public-privat.

Şedinţa comisiei de monitorizare a Planului strategic împotriva criminalităţii cibernetice.

Sursa: Guvernul Spaniei – Interior reunește administrațiile care luptă împotriva criminalității cibernetice pentru a combina strategii