În discursul său, a anunțat că va fi lansat un Program de Sprijin pentru Huburile de Inovare Digitală (PADIH), dotat cu 37,40 milioane de euro. După cum a explicat ministrul, „obiectivul programului este crearea în Spania a unei rețele de centre de inovare digitală și profitați de capacitatea acestor centre de a oferi IMM-urilor instrumentele avansate de digitalizare necesare pentru a face față provocărilor care decurg din tranziția digitală. Huburi de inovare digitală din Spania și contribuie la digitalizarea a 1.253 IMM-uri”. „Toate aceste programe vor contribui la digitalizarea IMM-urilor noastre, îmbunătățind competitivitatea acestora și contribuind la generarea de locuri de muncă, în special în rândul tinerilor și femeilor”, a adăugat Maroto.

U n Congres de referință pentru industrie și IMM-uri
Ministerul Industriei, Comerțului și Turismului organizează anual CIC 40 în colaborare cu Asociația Spaniolă pentru Calitate, Consiliul Municipal din Valencia, Valencia Activa și VLV Tech City și susținerea ca mărci motrice ale Accenture, AENOR, NIPPON GASES, Siemens și Telefónica, un eveniment de referință în Spania cu vocație internațională privind transformarea digitală a industriei. Acest eveniment anual a devenit un spațiu de referință pentru diseminare, conștientizare și schimb de experiențe și provocări în industria 4.0. Anul acesta va avea 50 difuzoare și 50 mese de lucru.

În vocația sa de a deveni un Congres Național care conectează și unește întreaga industrie, anul acesta va au săli dedicate ENISA, Oficiul Spaniol de Brevete și Mărci, Industriei de Apărare și va găzdui Congresul Anual al Clusterelor și Fotonică.

Politicile publice pentru industrie și IMM-uri vor fi discutate în domeniul Fondurilor de Recuperare, povești de succes în afaceri, training sau politici publice comparate, printre multe alte subiecte actuale și interesante. În acest fel, nu numai că se va discuta despre digitizarea în industrie, dar vor fi abordate toate problemele relevante, cu dăruire specială pentru IMM-uri.

În plus, această a cincea ediție are o dimensiune internațională privilegiată cu Argentina ca țară invitată. În cele două ediții anterioare, „țările invitate” au fost Coreea de Sud și, respectiv, Franța. Argentina va fi prima țară din America Latină care va avea categoria de „Țară invitată” la eveniment, ceea ce evidențiază viziunea pe care Spania o are despre importanța pe care Argentina o acordă acestei probleme pentru creșterea lanțurilor valorice productive. Spania este un reper din America Latină în ceea ce privește bunele practici în dezvoltarea industrială și politicile publice pentru transformarea digitală și promovarea IMM-urilor.

National Connected Industry Awards 4.0
În cadrul Congresului, au fost decernate IV Premii Naționale Connected Industry 4.0. care anul acesta au mers la BIOLAN la categoria IMM, iar la REPSOL la categoria companii mari. Bodegas Matarromera și Michelin au fost finaliste.

Aceste premii urmăresc creșterea gradului de conștientizare a țesăturii industriale spaniole cu privire la transformarea digitală necesară. În același timp, ele constituie un instrument pentru identificarea, diseminarea și recunoașterea proiectelor spaniole de succes în Industria 4.0, care ajută la creșterea vocațiilor industriale și digitale în rândul tinerilor noștri.

Ministrul Industriei, Comerțului și Turismului, Reyes Maroto, în cadrul ceremoniei de deschidere a celui de-al 5-lea Congres al Industriei Conectate 4.0 (CIC40), în Valencia.

Sursa: Guvernul Spaniei – Industria va dedica 50,59 milioane de euro pentru crearea unei rețele de centre europene de inovare digitală în Spania