#Madrid –

În septembrie, Comunitatea Madrid a lansat 234 de locuri noi în centrele de asistență socială pentru persoanele cu boli mintale. Odată cu această extindere, capacitatea de îngrijire a rețelei gratuite destinată să răspundă nevoilor de sprijin psihosocial, de muncă sau rezidențial ale populației cu tulburări psihice grave din regiunea noastră, dependentă de Departamentul Familie, Tineret și Afaceri Sociale, va fi mărită. crește cu 3,4% și ajunge la 7.088 de locuri repartizate în 234 de centre și servicii de diferite tipuri.

Creșterea rețea de asistență socială pentru persoanele cu boli mintale include punerea în funcțiune a unui nou aparat, Centrul de Reabilitare Psihosocială Usera, care dispune de 35 de locuri destinate să ajute persoanele cu boli psihice grave și de lungă durată să își recupereze gradul maxim de autonomie personală și socială, să promoveze menținerea și integrarea acestora în comunitate și oferirea de sprijin familiilor. Restul corespunde unei creșteri a locurilor contractate în 27 de centre care erau deja în funcțiune, cu noi contracte derivate din acordurile-cadru care stabilesc condițiile tehnice și economice pentru prestarea acestui tip de servicii.

Îngrijire de zi și rezidențială

Dintre locurile noi, 195 sunt de zi și, dintre acestea, 95 corespund tipului de Centre de Reabilitare Psihosocială, inclusiv cele ale noii unități din raionul Usera. Alte 80 de locuri de îngrijire de zi corespund Centrelor de Reabilitare Ocupațională (care oferă sprijin acelor persoane care trebuie să depășească obstacolele derivate din diagnosticarea unei boli psihice pentru a-și îmbunătăți șansele de acces la angajare), în timp ce 20 aparțin Centrelor de Zi și Asistență Socială destinate celor. persoanele cu cele mai multe dificultăți de funcționare și risc de deteriorare sau izolare.

La rândul lor, rezidențele specifice persoanelor cu tulburări mintale cresc cu 39 de locuri. În acest fel, Comunitatea Madrid își extinde rețeaua de ședere rezidențială temporară sau nedeterminată pentru persoanele cu diagnostic de sănătate mintală la 1.126 de locuri distribuite în 30 de unități denumite Mini Residences datorită dimensiunii lor de îngrijire în module reduse (834 locuri), precum și precum și alte alternative de cazare precum apartamente supravegheate (250 locuri) și pensiuni supravegheate (42 locuri).

Model comunitar de îngrijire cuprinzătoare

Pe lângă tipologiile menționate mai sus, rețeaua de asistență socială pentru persoanele cu boli mintale a Departamentului pentru Familie, Tineret și Afaceri Sociale din Comunitatea Madrid are o altă varietate de resurse, inclusiv echipe comunitare de asistență socială care se deplasează la case, cum ar fi: precum și echipamente specifice pentru persoanele cu boli mintale care sunt fără adăpost pe străzi. Toate aceste centre și servicii răspund unui model comunitar care este dezvoltat în strânsă coordonare cu Serviciile de Sănătate Mintală ale Ministerului Sănătății pentru a garanta o îngrijire cuprinzătoare a pacienților care să includă nu doar aspectul clinic, ci și suporturile sociale de care au nevoie. în procesul lor de recuperare.

Rețeaua de asistență socială pentru persoanele cu boală mintală gravă și de lungă durată este administrată de Direcția Generală a Persoanelor cu Dizabilități și în cursul anului trecut a deservit un total de 9.024 de utilizatori referiți din Programele de Continuitate a Asistenței în Sănătate Mintală.

Sursa: Comunitatea Madrid – În septembrie, Comunitatea Madrid depășește 7.000 de locuri de îngrijire socială pentru boli mintale