Daca ne obisnuisem ca in aceasta perioada campurile de capsuni sa fie pline de culegatori romani, anul acesta, criza economica a lovit in mod vizibil acest sector in sudul Spaniei.

Anul acesta, pe plantatiile de capsuni din provincia Huelva nu au putut fi contractati decat 500 de muncitori din Romania si Bulgaria.Nu sunt afectati doar romanii, ci si angajatorii spanioli care sunt nevoiti sa respecte limita impusa de guvernul spaniol privind contractarea de straini la campania de cules, ca sa fie angajati spanioli.

Diferenta fata de alti ani este evidenta, mai ales ca in aceasta perioada veneau autobuze cu mii de romani si bulgari.
Criza i-a afectat si pe culegatorii de portocale si mandarine din zona. „Chiar daca anul acesta a fost un an bogat in fructe, la cules sunt un numar mult mai mic de muncitori fata de alti ani”, ne-a precizat Paul Calota, angajator roman din regiune.

„In alti ani aveam angajati aproape dublu, dar anul acesta nu se poate mai mult de 150 de persoane. Lucreaza intre sase si opt ore pe zi la cules de portocale in provincia de Sevilla si primesc aproximativ 45 euro pe zi. Nu pot sa-mi permit sa angajez mai multi, mi-as fi dorit sa pot contracta mai multe persoane dar si la portocale avem mare concurenta. Multi fermieri spanioli sunt obligati sa angajeze concetateni de-ai lor asa cum le impune guvernul. In Spania totul s-a schimbat, nu mai este ca acum 10 – 15 ani cand am venit noi si familiile noastre”, spune Paul Calota.

Campania de cules portocale se incheie la jumatatea lunii iunie, iar romanii se intorc acasa la familiile lor cu speranta ca vor reusi sa revina in septembrie la noua campanie agricola.