Povestea” cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) continuă cu un nou episod. Recent, la Ambasadă a avut loc selecţia profesorilor din Spania pentru noul curs şcolar. Evenimentul s-a petrecut desigur fără prea multă publicitate, aşa cum ne-a obişnuit deja Ministerul Educaţiei prin instituţia responsabilă de proiect, Institutul Limbii Române.

După ce toată vara şi până acum câteva săptămâni, continuarea cursului nu era deloc o certitudine din cauza lipsei fondurilor şi oficialii se fereau să dea răspunsuri concrete, la repartiţia profesorilor numărul acestora a ajuns în mod surprinzător la 43, după ce anul trecut predaseră în Spania 83 de profesori dintre cei 93 selectaţi pentru derularea cursului LCCR. Cu toate că promisiunile tuturor politicienilor şi parlamentarilor diasporei erau ca acest curs să continue şi să se extindă, iată că lipsa banilor a produs un efect nedorit asupra acestui proiect care a fost un miracol care a durat se pare cam mult. Anul acesta, dacă nu se va mai produce altă schimbare din motive „obiective” de criză, vor preda în Spania limba română doar 43 de profesori, în 172 de şcoli (faţă de 330 în 2007 – 2008) şi vor fi formate doar 220 de grupe.

Dintre profesorii de anul trecut au rămas doar cei care au obţinut calificative foarte bune, iar distribuţia a făcut în aşa fel încât au apărut o serie de conflicte personale, pentru că unii profesori au „moştenit” grupele altor profesori care nu mai pot continua. În 22 octombrie va avea loc, se pare o sesiune de pregătire a profesorilor care au rămas implicaţi în acest curs. Reduceri la fel de drastice s-au produs şi în Italia, o altă ţară în care fusese implementat cursul de limbă română, necesar numeroşilor copii de români emigranţi.