#Spania – Ministrul în exercițiu al Industriei, Comerțului și Turismului, Héctor Gómez, s-a prezentat în cadrul a trei comisii ale Parlamentului European de la Bruxelles pentru a prezenta prioritățile fiecăruia dintre domeniile sale de competență cu ocazia președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene. , care va dura până pe 31 decembrie.

Héctor Gómez a sărbătorit importanța acestor apariții în cadrul președinției spaniole pentru a transmite celor 27 de parteneri europeni angajamentul guvernului față de guvernanța comunitară și dezvoltarea economică și socială a continentului. Pentru ministru, „acest exercițiu este o responsabilitate necesară față de toți cetățenii europeni”.

Ministrul a participat la trei comisii ale PE. Prima, Comisia pentru Comerț (INTA, pentru acronimul său în engleză); al doilea, Comisia pentru Transport și Turism (TRAN), împreună cu ministrul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Raquel Sánchez; iar al treilea, Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), cu prim-vicepreședintele și ministrul Afacerilor Economice și Transformării Digitale, Nadia Calviño.

Comisia de ComerțÎn prima comisie a zilei, cea de Comerț, ministrul Gómez a subliniat că Europa „a optat hotărât pentru transformarea digitală, tranziția ecologică și creșterea economică mai echitabilă” după impactul pandemiei și efectele invaziei rusești în Ucraina. În discursul său, șeful portofoliului Comerț a pledat pentru deschiderea economică și comercială a UE și pentru apărarea liberului schimb ca instrument de progres global.

Gómez a apărat, în timpul apariției sale, o politică comercială europeană „ambițioasă” care lansează „rapid” acorduri de liber schimb între UE. În acest sens, ministrul a abordat necesitatea de a avansa clar acordurile deja negociate cu Mercosur, Chile și Mexic. „America Latină este un partener strategic pentru UE cu care împărtășim valori și interese”, a amintit Gómez, pentru care materializarea acestor acorduri va însemna „țeserea de alianțe strategice solide” cu parteneri similari UE.

În plus, în apariția sa în fața eurodeputaților, Gómez a reamintit că politica comercială a celor 27 „nu poate ignora nici provocările pe care le ridică guvernarea globalizării economice”, cum ar fi aspecte legate de decalajul de gen, politica socială sau dezvoltarea și consolidarea IMM-urile.

Comisia de turismÎn cea de-a doua comisie a zilei, cea de Transport și Turism, împărtășită cu ministrul Raquel Sánchez, Héctor Gómez s-a concentrat pe necesitatea de a oferi turismului „propria agendă” în cadrul politicilor Uniunii Europene. O agendă care „revalorizează o schimbare de model în sector către durabilitate”.

Ministrul Turismului a reamintit cele trei axe pe care pivotează președinția spaniolă în materie de turism: promovarea formării și formării lucrătorilor, echilibrul dintre turiști și rezidenți în zonele de mare intensitate turistică și sustenabilitatea mediului.

La fel, și în ceea ce privește legislația comunitară, Gómez și-a exprimat disponibilitatea de a „a avansa în aprobarea” unui Regulament privind închirierile pe termen scurt, „un pas relevant pentru îmbunătățirea transparenței și a luptei împotriva fraudei” în acest sector.

Comisia IndustrieiÎn Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie, ultima dintre cele trei, Héctor Gómez a apărut alături de prim-vicepreședinte, Nadia Calviño. În discursul său, Gómez a subliniat care este una dintre principalele priorități ale semestrului european „noua revoluție industrială din UE care se angajează să îmbunătățească procesele de producție, să crească economia și să-i garanteze autonomia strategică”. Mai mult, este esențial să „întărim autonomia și reziliența lanțurilor de aprovizionare, dar și investițiile în formare și talent, astfel încât această nouă revoluție industrială care este deja în desfășurare să devină o realitate în toată Europa”.

În materie legislativă din domeniul industriei, Gómez și-a exprimat dorința de a obține „un consens asupra orientării generale a Regulamentului privind industria cu emisii nete zero”, standard menit să consolideze rezistența și competitivitatea tehnologiilor zero. în UE și să sporească securitatea și sustenabilitatea sistemului nostru energetic.

Ministrul interimar al Industriei, Comerțului și Turismului, Héctor Gómez, în cadrul uneia dintre aparițiile sale la Parlamentul European.

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Héctor Gómez prezintă în Parlamentul European prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE