Fotografie: Efe

Ministrul Președinției, Félix Bolaños, a asigurat Senatul că Ceuta și Melilla sunt o prioritate pentru Guvernul Spaniei, care, pentru prima dată, le-a transformat în o chestiune de stat.

Prin urmare, „suntem hotărâți că oportunitățile de creștere, modernizare și transformare pe care le are acum țara noastră ajunge și în orașele autonome”, a adăugat el.

În acest sens, ministrul a afirmat că Planul Cuprinzător pentru Ceuta și Melilla anunțat de Președintele Pedro Sánchez, împreună cu creșterea investițiilor, va servi la stimularea economiei și autonomiei ambelor orașe, „pentru că va crea mai multe locuri de muncă, va consolida coeziunea socială și va garanta securitatea și integritatea teritorială. În cele din urmă va fi un orizont de oportunități pentru cei din Ceuta și Melilla, în special pentru tinerele lor generații”.

În discursul său, ministrul a reamintit investițiile pe care Guvernul Spaniei le-a făcut în cele două orașe autonome și care presupune că, între 300 și 2022, Ceuta primește 41% mai multe resurse decât în ​​cei patru ani anteriori, iar Melilla, a 41%.

În plus, în cadrul Planul de redresare , Transformare și Reziliență, au fost repartizate la Ceuta 54, 5 milioane de euro. Orașul va avea un proiect pilot pentru cei mai vulnerabili de 2,1 milioane și proiecte de promovare a ocupării forței de muncă în care vor fi investiți 2,5 milioane. Melilla, la rândul său, a primit deja 41 milioane de euro din fonduri europene, iar alte 2 milioane pentru promovarea ocupării forței de muncă.

Creșterea ambelor orașe este însoțită de coeziune socială, a dat asigurări Bolaños. Politicile Guvernului în acest sens se reflectă în faptul că șomajul a scăzut cu 14% în Ceuta și 7% în Melilla și în ambele orașe practic jumătate din contractele semnate în aprilie au fost permanente. Pe de altă parte, mai mult de 14.000 locuitorii orașelor autonome beneficiază astăzi de IMV, cu o creștere de 15% și mai mult de 8.97 pensionarii celor două orașe au majorarea beneficiilor garantată prin lege.

În ceea ce privește infrastructurile, este a construit un Spital Universitar în Melilla, care va intra în curând în funcțiune și care a implicat o investiție de 300 milioane de euro, și o nouă Stație Maritimă în Portul Ceuta, proiect strategic dotat cu 14, 5 milioane

Plan cuprinzător Un alt semn că orașele autonome sunt o prioritate absolută pentru Guvern, a spus ministrul, este Planul Cuprinzător anunțat de Președintele Guvernului în luna iunie a anului trecut, care a fost cules în strat. Agentia Nationala de Securitate 100522, publicata in decembrie.În acest sens, s-a constituit un grup de lucru interministerial, condus de Ministrul Politicii Teritoriale, care avansează în elaborarea Planului, pe trei axe: frontieră, Stat și economie.

În prima dintre aceste axe, cu imboldul Ministerului de Interne, toate problemele care au legătură cu securitatea la frontieră și munca pt. redeschiderea acestuia în condiții de siguranță; aspecte legate de fluxurile migratorii și protecția internațională a refugiaților; îmbunătățirea trecerilor de frontieră și reformularea fluxurilor comerciale.

Obiectivul celei de-a doua axe este consolidarea prezenței statului în orașe. autonom. În acest scop, sunt studiate diferite măsuri și a fost comandat de la TRAGSATEC un studiu de dezvoltare teritorială a orașelor. În ceea ce privește a treia axă, se vor întocmi planuri de dezvoltare teritorială, care vizează transformarea economică și socială a celor două orașe pentru a oferi încredere, progres și bunăstare.

. În sfârșit, Bolaños a subliniat că toate aceste acțiuni de planificare și îmbunătățire a vieții cetățenilor din Ceuta și Melilla sunt realizate în strânsă colaborare cu autoritățile și sectoarele social și economic din cele două orașe, care le-au mulțumit. pentru disponibilitatea lor de a coopera cu guvernul Spaniei.

Sursa: Guvernul Spaniei – Bolaños reiterează în Senat angajamentul Guvern cu orașele autonome Ceuta și Melilla