#Spania – Monitorul Oficial de Stat publică astăzi bazele de reglementare pentru acordarea ajutoarelor în valoare de 450 de milioane de euro pentru compensarea costurilor suplimentare datorate creșterii excepționale a prețurilor la gaze naturale în cursul anului 2022.

Aceste ajutoare se bazează pe Cadrul temporar de criză și tranziție al Comisiei Europene și vor fi acordate doar în cursul anului 2023 pentru a compensa costurile extraordinare suportate de cele mai intense industrii în consumul de gaze naturale în cursul anului 2022.

Pentru ministrul Industriei, Comerțului și Turismului, Héctor Gómez, „acest ajutor răspunde preocupării companiilor de a-și menține activitatea productivă și le va permite să mențină acele sectoare care sunt la fel de importante precum ceramica, hârtia sau sticla. Pe scurt, este este încă un exemplu de angajament pentru reindustrializarea țării și pentru redresarea politicii industriale ca politică de stat”.

Această linie de ajutor va permite acestor industrii să primească compensații de până la 4 milioane de euro per companie pentru a echilibra creșterea prețului gazelor naturale, putând primi până la 25 de milioane de euro pe companie dacă fac dovada unei reduceri a EBITDA-ului lor de mai mult de 30 % în 2022 comparativ cu anul precedent.

Aceste ajutoare fac parte din măsurile promovate de Ministerul Industriei, Comerțului și Turismului care vizează îmbunătățirea competitivității industriei consumatoare de energie.

Sectoarele beneficiare includ sectorul alimentar, celuloză și hârtie, produse chimice de bază, sticlă, țiglă, frită și email și alte produse ceramice, sectoare de var și ipsos, precum și câteva sectoare de metal de bază.

Pe lângă acest ajutor de 450 de milioane de euro, Guvernul a aprobat și o linie, dotată cu 500 de milioane de euro, care este deja disponibilă companiilor mari consumatoare de gaze pentru a-și atenua problemele de lichiditate.

Alte ajutoare pentru industria electrointensivaBOE a publicat sâmbăta trecută apelul pentru mecanismul de compensare a taxelor atribuibile finanțării compensației specifice pentru surse regenerabile și cogenerare de înaltă eficiență și pentru finanțare suplimentară în teritoriile nepeninsulare, cu un buget de 85,97 milioane euro. firme private care detin un punct de alimentare sau de instalare si care sunt in posesia certificatului de consumator electrointensiv.

Termenul limită de depunere a cererilor și a documentației aferente va fi de 20 de zile lucrătoare, în perioada 18 iulie – 14 august 2023, ambele inclusiv.

Principala noutate introdusă în această cerere este de a face, în conformitate cu noile orientări europene, o distincție între activități „cu risc semnificativ”care va fi eligibil pentru o intensitate a ajutorului de 85% din costurile eligibile, și activitățile „la risc”care poate conta pe o intensitate a ajutorului de 75% din costurile eligibile.

Cu toate acestea, noile orientări comunitare permit beneficiarilor care desfășoară activități în sectoare „la risc” de asemenea, obțin un grant de 85% din costurile eligibile dacă îndeplinesc anumite obligații.

De asemenea, adaugă posibilitatea acordării unui ajutor suplimentar de peste 85% acelor instalații care sunt deosebit de electrointensive.

Ministerul Industriei, Comertului si Turismului

Etichete: ajutoare Energie UE Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul publică bazele pentru acordarea unui ajutor de 450 de milioane de euro industriei mari consumatoare de gaze