#Spania – Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, s-a prezentat prin videoconferință în fața Subcomisiei pentru Securitate și Apărare a Parlamentului European de la Bruxelles, pentru a explica prioritățile portofoliului său în timpul Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene pentru acest semestru al doilea.

Ministrul a subliniat că Spania și-a propus obiectivele „întăririi capacității europene de a-și proteja cetățenii” și „proiectarea securității în mediul nostru, prin promovarea valorilor pe care le reprezintă UE” care trebuie oferite în străinătate. contribuie la securitatea globală.

În acest scop, Robles a subliniat că este esențială consolidarea unității între toți membrii săi, principala forță motrice a construcției europene, și în acest sens s-a referit la „marea unitate și determinare de care UE a dat dovadă în sprijinirea Ucrainei și condamnarea neatenuată a președintelui rus Putin”.

În prezentarea sa în fața parlamentarilor europeni, șefa de portofoliu a explicat că cadrul de referință în care lucrează Spania este dezvoltarea Busolei Strategice, „o piatră de hotar fără precedent în procesul de integrare europeană în materie de securitate și apărare”. bazat pe patru piloni: acționează, protejează, investește și parteneriate.

„Îmbunătățirea capacității și voinței de a acționa împreună pentru a ne proteja interesele și a ne apăra valorile”, a spus Robles, este scopul acestui document strategic, care abordează, printre alte aspecte, capacitatea UE de a acționa în mod autonom, de a menține o zonă geografică. 360 de grade „în fața amenințărilor, evitând concentrarea pe o singură regiune”, și întărirea bazei industriale și tehnologice a apărării.

Capacitate de acțiune rapidăMinistrul a declarat că pentru îmbunătățirea autonomiei europene se dezvoltă „Capacitatea de reacție rapidă”, cu până la 5.000 de militari, la care Spania aduce o contribuție notabilă. În octombrie anul viitor, primul exercițiu LIVEX al noii capacități de desfășurare se va desfășura la Cádiz.

De asemenea, el a indicat că „se propune consolidarea finanțării comune a operațiunilor și misiunilor din „Fondul european de sprijin pentru pace”, care s-a dovedit a fi un instrument foarte util în ajutorul Ucrainei, dar care” nu trebuie să uităm de obiectivele sale inițiale. , printre care s-a remarcat ajutorul pentru Africa.

„Politica comună de securitate și apărare trebuie să facă parte și face parte din abordarea integrată a Uniunii Europene a conflictelor și crizelor, necesitând o mai mare solidaritate și angajament din partea statelor membre”, a spus ministrul.

Robles a mai vorbit despre necesitatea „nu doar de a investi mai mult în Apărare, ci de a o face mai bine”, garantând coerența tuturor inițiativelor, până la dezvoltarea unei UE mai puternice.

Printre liniile de acțiune ale mandatului spaniol în președinția UE se numără cea a „garantării accesului la spațiile comune globale”, și a făcut referire la concluziile celei de-a II-a reuniuni ministeriale a SATCEN (Centrul de satelit al UE). Torrejón de Ardoz, Madrid, pe 29 august, pentru a „identifica capacitățile necesare pentru a reacționa mai bine și mai rapid la crize” din spațiu.

Promovarea acțiunilor comune și coordonate în spațiul cibernetic și a luptei împotriva dezinformarii în acest cadru din ce în ce mai relevant este un alt punct de lucru al Spaniei în UE.

Robles a subliniat, de asemenea, importanța pe care zona Indo-Pacific și Golful Guineei o au pentru Europa, motiv pentru care se promovează Planul de acțiune al noii Strategii de securitate maritimă. Și s-a referit în mod specific la zona Sahel, „o zonă de interes prioritar pentru UE, noua frontieră avansată a uniunii”.

Mai mult, ministrul Apărării a indicat ca o altă prioritate „avansul în viitoarea agendă a Uniunii”, care implică și provocarea schimbărilor climatice în domeniul apărării.

Și, în special, a subliniat importanța promovării agendei „Femei, pace și securitate”, subliniind că „conflictele lumii nu vor fi rezolvate fără o participare mai mare a femeilor.” Prin urmare, este esențial ca UE să includă în misiunile sale perspectiva de gen și munca la viitorul fetelor care, alături de băieți, sunt principalele victime ale conflictelor.

Robles a amintit de situația dramatică din Afganistan și a afirmat „că nu putem privi în altă parte în fața situației femeilor și fetelor afgane, care au fost private de orice drept și, mai ales, de educație”.

În sfârșit, ministrul Apărării a subliniat că ideea de autonomie europeană este fundamentală, dar trebuie să fie „complementară cu rolul NATO”, ceea ce reprezintă o întărire a politicii comune de securitate și apărare și face uniunea mai puternică.

„Este esențial să ținem cont de consolidarea UE pentru a contribui și la consolidarea NATO și că NATO întărește într-un fel UE, realizând o distribuție mai echilibrată a sarcinilor în legătura transatlantică”, a spus el.

Ministrul interimar al Apărării, Margarita Robles, se prezintă prin videoconferință în fața Subcomisiei pentru Securitate și Apărare a Parlamentului European.

Etichete: Președinția spaniolă a Consiliului UE 2023 Ucraina UE NATO Parlamentul European Sursa: Guvernul Spaniei – Robles explică în Parlamentul European prioritățile de apărare ale Președinției spaniole a UE