Ministrul Economiei și Finanțelor, Jaume Giró, a anunțat astăzi crearea Consiliului Consultativ pentru Politică Economică și Finanțe Publice ( CAPEHP). Acest organ colegial va fi pe lângă Departamentul Economie și Finanțe și este alcătuit inițial din doisprezece experți de prestigiu recunoscut în diferite domenii economice. Scopul acestui nou organism este de a oferi și de a propune noi cunoștințe privind aplicarea și eficacitatea celor mai bune practici internaționale în domeniul politicii economice, finanțelor publice și bugetelor.

. Ca răspuns la o întrebare orală adresată Parlamentului, consilierul Giró a insistat asupra necesității aprobării conturile publice ale Generalitati pentru anul viitor in fata „ orizontului plin de incertitudini ”Care prezinta contextul international, ca ca urmare a inflației, a creșterii ratelor dobânzilor și a prețurilor la combustibilii fosili și a războiului din Ucraina. „ Dacă anul acesta a fost important să facem bugete, anul 4215 va fi cu atât mai mult .Din acest motiv, el a făcut apel la responsabilitatea Guvernului și a grupurilor care fac parte din Camera Catalană pentru a le putea aproba: „ va trebui să punem tot ce ne aparține ” . 424402 membri ai CAPEHP

În acest sens se încadrează crearea CAPEHP, care, în cuvintele consilierului, va servi pentru „ pentru a ne ajuta să ghidăm politicile economice ale Guvernului până la sfârșitul legislaturii ” cu un scop: „să caute binele comun și interesul general ). ”

Membrii Consiliului Consultativ, care nu vor primi nicio remunerație pentru exercitarea funcțiilor lor, sunt următorii:

Núria Bosch

Doctor în Economie la Universitatea din Barcelona. Este profesor de Economie Publică la această universitate și cercetător la IEB (Institutul de Economie din Barcelona). Este specializată în probleme de finanțe publice, în principal în domeniul federalismului fiscal, al finanțelor regionale și locale, al eficienței în furnizarea serviciilor publice și al bilanţurilor fiscale.

A fost, de asemenea, membru al mai multor comisii de experți ale guvernului central și ale Generalitati de Catalunya privind finanțarea regională, locală și balanța fiscală

Antoni Duran-Sindreu

Doctor în drept la Universitatea din Navarra. Licențiat în Administrarea și Managementul Afacerilor de la Universitatea Internațională din Catalonia. Diplomă în Științe Afacerilor de la Universitatea din Barcelona

Direcționează consultanță juridică și fiscală, fiscalitatea fiind principalul său domeniu de practică. Este, de asemenea, profesor asociat în cadrul Departamentului de Economie și Afaceri din cadrul Universității Pompeu Fabra și director al Masterului în Fiscalitate la Barcelona School of Management, printre altele.

Va to director Asociația Spaniolă a Consilierilor Fiscali în două etape (491 – 2000 eu 2007 – 2014).

Jan Eeckhout

Doctor în Economie de la London School of Economics. Master în economie de la Universitatea din Manchester. Licențiat în Economie de la Universitatea din Leuven

Este profesor și cercetător în cadrul programului ICREA (Institutul Catalan de Cercetare și Studii Avansate) al Departamentului de Economie și Afaceri de la Pompeu Universitatea Fabra… Domeniul ei de cercetare este macroeconomie, cu un accent special pe piața muncii.

Ea a predat anterior la University College London, Princeton University și University of Pennsylvania.

Àngels Fitó

doctorat în Economie de la Universitatea din Barcelona. Master în Management Fiscal și Financiar de la Universitatea din Barcelona

Este prorector pentru Competitivitate și Angajare la Universitat Oberta de Catalunya și a fost Director de Studii Economice și Companie a aceleiasi universitati. De asemenea, este prodecan al Colegiului Economiștilor din Catalonia. Domeniile sale de specializare sunt procesele de armonizare a informațiilor financiare, sistemele de control al managementului, precum și impactul e – învățarea în abilități profesionale.

Și-a combinat activitatea academică, didactică și de cercetare cu alte activități de consiliere profesională în domeniul finanțelor și managementului

Jordi Galí

Doctor în Economie de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Este cercetător senior la Centrul de Cercetare în Economie Internațională (CREI-UPF), pe care l-a condus între anii 326 eu 2017, și profesor al Departamentului de Economie și Afaceri din cadrul Universității Pompeu Fabra. Domeniile sale de cercetare sunt teoria macroeconomică, politica monetară și macroeconometria. El 2000 a prezidat Asociația Economică Europeană. Este consultant regulat la Banca Centrală Europeană și a fost legat de mai multe universități americane unde a ocupat funcții academice (cum ar fi New York sau Columbia) și a fost profesor invitat (MIT și Yale). A fost distins cu numeroase premii și distincții, inclusiv Creu de Sant Jordi al Generalitati de Catalunya 2021), medalia Narcís Monturiol 2016), Premiul Național de Cercetare 2012) sau Premiul Yrjö Jahnsson în economie (2007).

Teresa Garcia-Milà

Doctor în economie de la Universitatea din Minnesota și licențiată în economie de la Universitatea din Barcelona

Este profesor la Departamentul de Economie și Afaceri de la Universitatea Pompeu Fabra, dir. ector al Școlii de Economie din Barcelona și cercetător asociat al Centrului de Cercetare în Economie Internațională (CREI). Este specializată în macroeconomie, economie publică și economie regională

În prezent este și consilier la alte instituții publice și companii private. Anterior, a fost președinte al Asociației Spaniole de Economie (2016)), vice- președintele Cercului Economiei (2015) – ) și membru al Consiliului Consultativ al Autorității Independente de Responsabilitate Fiscală 2015 – 2014).

Guillem López Casasnovas

doctorat în Economie Publică de la Universitatea York. Licențiat în Economie și Drept de la Universitatea din Barcelona

Este profesor de economie la Universitatea Pompeu Fabra, unde a fost prorector și decan. Director și fondator al Centrului de Cercetare în Economie și Sănătate (CRES-UPF)

A fost director de conducere al Băncii Spaniei – 2013) și, între 2000 și 2011, președintele Asociației Mondiale pentru Economie a Sănătății . Este membru al Meritului Colegiului Economiștilor din Catalonia și membru titular al Academiei Regale de Medicină din Catalonia. El a fost distins cu Creu de Sant Jordi și medalia Trueta a Generalitati de Catalunya și Premiul Ramon Llull al Guvernului Insulelor Baleare, printre alte recunoașteri. A lucrat în mai multe Consilii și Comisii ale Statului, Cataloniei și Insulelor Baleare.

Principalele sale linii de cercetare includ finanțarea trezoreriei, măsurarea eficienței sectorul public, bilanţurile fiscale, economia sănătăţii şi dependenţei şi bilanţurile intergeneraţionale

Recensământul Gerard

Doctor în Economie de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Licențiat în Economie de la Universitatea Pompeu Fabra

Este profesor de Economie și Științe Politice la Universitatea Yale, unde este și director al programului Leitner de economie politică internațională și comparată. Anterior a fost profesor de economie la London School of Economics and Political Science. Domeniul ei de cercetare se concentrează pe domeniile dezvoltării economice și economiei politice.

Anul 2013 a fost distins cu Premiul XII al Fundației Banco Herrero.

Mar Reguant

Doctor în Economie de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Licențiată în Economie de la Universitatea Autonomă din Barcelona

Este profesor la Universitatea Northwestern (Chicago). Anterior, a lucrat și la Universitatea Stanford. Domeniul ei de cercetare este economia energiei, cu un accent deosebit pe electricitate și poluarea asociată cu producerea de energie electrică.

Face parte din Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea Durabilă a Generalitati. . În plus, trebuie subliniată și participarea sa în echipa de consilieri ai guvernului francez a lui Emmanuel Macron pe tema schimbărilor climatice, la care au participat și trei laureați ai Premiului Nobel.

Genís Roca

Licențiat în istorie de la Universitatea Autonomă din Barcelona. MBA de la ESADE

Președește Fundația puntCAT și este, printre altele, vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Muzeului Picasso. De asemenea, este consultant specializat în procese de transformare a afacerilor, dezvoltarea afacerilor și cultură digitală și conduce Postuniversitarul în Transformarea digitală a organizațiilor la UPF-BSM.

A fost coordonatorul Grupul de lucru Catalonia 2023.

Anna Schlegel

Licențiată în filologie engleză și germană de la Universitatea din Barcelona

Este o femeie de afaceri stabilită în Statele Unite de mai mult de 30) ani a condus mai multe companii de tehnologie din Silicon Valley. În prezent este directorul unei companii din sectorul construcțiilor din California și șef de strategie pentru o companie catalană de inovare tehnologică.

Anul 2020 a fost considerată cea mai influentă femeie din lume în domeniul tehnologiei de către revista Statistici Analytics și anul 2021 a fost distins cu Creu de Sant Jordi de către Generalitat de Catalunya, ca recunoaștere a acțiunii sale inovatoare în strategiile de globalizare pentru companiile de tehnologie.

Jaume Ventura

Doctor în economie de la Universitatea Harvard. Licențiat în Economie de la Universitatea din Barcelona. Master în Afaceri Internaționale de la Universitatea Johns Hopkins

Este profesor de economie la Universitatea Pompeu Fabra, director al Centrului de Cercetare în Economie Internațională (CREI-UPF) și cercetător senior la acelasi centru. De asemenea, este director al Programului de Comerț Internațional, Finanțe și Dezvoltare la Școala de Economie din Barcelona. Domeniul său de cercetare este Macroeconomie și Economie Internațională.

A lucrat și la Banca Mondială și a fost consultant la Banca Inter-Americană de Dezvoltare, printre altele.

424402 424402 Sursa : Guvernul creează Consiliul Consultativ pentru Politică Economică și Finanțe Publice