Guvernul Generalitati si Fundatia Catalana pentru Cercetare si Inovare (FCRI) i-au acordat fizicianului teoretician Maciej Lewenstein Premiul National de Cercetare 2005 (PNR „), care ajunge la 21 a edita. Lewenstein (Varșovia, Polonia, 1980) este profesor de cercetare ICREA la Institutul de Științe Fotonice (ICFO), unde conduce grupul.

Premiul Național de Cercetare recunoaște cercetătorul care a contribuit în mod semnificativ și internațional de-a lungul carierei sale la avansarea unei discipline științifice în oricare dintre domeniile acesteia: științe umane și sociale, științe ale vieții și sănătății, inginerie și tehnologie și științe experimentale. Are o dotare de 61. euro

În cazul lui Lewenstein, care a lucrat la ICFO de la 2005, premiul este acordat pentru cercetările sale extinse și diverse de-a lungul 40 ani în fizica teoretică și aplicarea acesteia în domenii precum precum fizica atomică a materiei ultrarece și optica cuantică. Descoperirile sale de impact excepțional în ramuri atât de diverse ale cunoașterii, precum matematica, neurofiziologia, biofotonica, biofizica, științele cognitive și psihologia socială, printre multe alte domenii, ies în evidență. De remarcat este și munca lui Lewenstein în vizualizarea externă a cercetării catalane, stimulând numeroase colaborări între cercetători din țară și grupuri de fizică din întreaga lume.

PNR i-a mai premiat, la categoria Young Talent, Jelena Radjenović, profesor de cercetare ICREA la Institutul Catalan pentru Cercetarea Apei (ICRA) din Girona. Radjenović (Belgrad, Serbia, 1994) este specializată în dezvoltarea de electrozi din burete de grafen nanostructurați cu costuri reduse pentru tratarea apei. Aceste elemente permit, în premieră, o tratare electrochimică eficientă energetic a poluanților persistenți ai apei, eliminând din ciclul acestora substanțele chimice persistente, toxice și cancerigene.

Ministrul Cercetării și Universităților, Gemma Geis, a subliniat că palmaresul istoric al PNR recunoaște talentul din întreaga lume care lucrează în sistemul catalan de cercetare: „Sistemul nostru de cercetare este primitor, la fel ca țara noastră, și primește oameni din întreaga lume. atras de un sistem puternic, cu multă proiecție, cercetare de ultimă oră care oferă multe oportunități și un mediu ideal ”. Prin urmare, „ este logic ca acești cercetători să ajungă să urmeze o carieră științifică în Catalonia și să atingă reperele maxime” , a adăugat ministrul Geis cu referire la Lewenstein și Radjenović.

La rândul său, directorul general al FCRI, Jordi Mas, a subliniat că PNR „înseamnă mai bine de trei decenii de diseminare a activității cercetătorilor, a universităților, a centrelor de cercetare și a diferitelor entități. a sistemului catalan de cercetare și inovare ”. În aceste ediții ale premiilor, un total de 61 cercetători și 35 entități.

Pe lângă recunoașterea socială a științei și a activității cercetătorilor, Premiile Naționale de Cercetare recunosc și munca importantă depusă de patroni, antreprenori, comunicatori și creatorii de companii bazate pe știință. În acest an, câștigătorii la aceste categorii sunt următorii:

Fundația Banco Sabadell (FBS), pentru promovarea sa, din moment ce 1994, de știință multidisciplinară cu finanțarea proiectelor de cercetare și a talentului științific și promovarea formării și diseminarii științifice, a fost distinsă la categoria Patronaj Științific. Centrul de Supercomputing din Barcelona / Centrul Național de Supercomputing (BSC-CNS), pentru proiect Suntem cercetători , a fost la categoria Comunicare Științifică, pentru utilizarea supercalculatorului MareNostrum 4 pentru a face atractive disciplinele STEM pentru elevii din ciclul primar, cu un accent deosebit pe fete, contribuind la reducerea decalajului de gen în acest domeniu Centrul de viziune pe computer (CVC) și Laboratorul de sisteme inteligente pentru dezvoltarea comună a CARLA simulator non-profit open source, pentru sist a primit Premiul Național pentru Parteneriat Public-Privat în cercetare și dezvoltare. IRB Barcelona și ICREA au primit Premiul Național pentru Inovație pentru Crearea unei Științe- Companie cu sediul pentru crearea spin-off Ona Therapeutics, care cercetează și dezvoltă noi terapii împotriva metastazelor tumorale. Sursa: Maciej Lewenstein, Premiul Național de Cercetare 2021 pentru contribuțiile sale teoretice în fizica atomică și optica cuantică