Ministrul Economiei și Finanțelor din Generalitati, Natàlia Mas Guix, a apărat astăzi necesitatea efectuării unei modificări „tehnic și temporar” în impozitul pe avere astfel încât cele 12 milioane de euro suplimentare preconizate a fi încasate de noul impozit de stat pe marile averi „Rămâi în Catalonia” si ce”acestea pot fi introduse de către ATC în locul statului”. Mas Guix a făcut aceste declarații în cadrul prezentării Decretului-lege 16/2022, din 20 decembrie, privind măsuri urgente în domeniul impozitului pe avere, care a fost validat în această după-amiază în Parlament. Ministrul a mai explicat că această modificare „Are o durată estimată de doi ani”, legat de valabilitatea impozitului pe mari averi creat de Guvernul spaniol.

Potrivit celui mai înalt responsabil cu politica fiscală a Guvernului Catalan, Decretul-Lege introduce o nouă tranșă de impozit pe avere, aplicabilă din cele 20 de milioane de euro ai bazei lichidate și cu o cotă de 3,48%. În acest sens, Mas Guix a subliniat că „cu această ajustare tehnică nu creștem presiunea fiscală asupra contribuabililor catalani”, și a reiterat că voința Guvernului este aceea „resursele suplimentare obținute din aceasta revin cetățenilor Cataloniei și pot fi alocate școlilor, spitalelor și tuturor serviciilor publice ale țării”.

Parlamentul a validat miercuri și Decretul Lege 15/2022, din 20 decembrie, privind nevoile financiare ale sectorului public în prelungirea bugetului. În ciuda faptului că este un text legislativ „cu un spirit strict tehnic”, a considerat Mas Guix „necesar si esential”, întrucât trebuie să permită garantarea bunei funcționări a Generalitati și a sectorului său public până la intrarea în vigoare a conturilor pentru 2023. În acest fel, administrația catalană va putea oficializa operațiunile de împrumut sub orice formă și se va ocupa de amortizare. care sunt scadente în acest an financiar și care nu pot fi amânate”pentru urgenta sau necesitatea ei”. „Scopul este de a răspunde în continuare, zi de zi, la cerințele cetățenilor”, a afirmat el.

De exemplu, după cum a detaliat Mas Guix, Institut Català de Finances (ICF) este autorizat să utilizeze în 2023 datoria pe termen lung, sub orice formă, pentru a continua finanțarea operațiunilor de capital care acoperă mai multe linii de acțiune pe care le oferă. De asemenea, decretul-lege permite Guvernului să autorizeze avize și garanții, de până la 30 de milioane de euro pentru împrumuturi acordate companiilor din sectorul industrial și servicii de producție din Catalonia sau de până la 2,5 milioane de euro pentru împrumuturi în favoarea companiilor din economia socială, printre altele. .

În timpul intervenției sale în camera catalană, ministrul a făcut referire la negocierea bugetului Generalitati pentru 2023. După cum a spus ea, „Au trecut săptămâni de când acest Guvern este în măsură să aducă socoteală în Parlament” și ea era plină de speranță „că acest lucru va fi posibil în curând, dacă fiecare își face partea”. Pentru a realiza acest lucru, însă, el a apelat din nou la „responsabilitate„a grupurilor parlamentare ale Camerei Catalane să ajungă la un acord”cât mai larg posibil”.

sursă: Mas Guix: „Efectuăm o ajustare tehnică și temporară a impozitului pe avere, astfel încât cele 12 milioane de euro suplimentare care vor fi generate de impozitul de stat pe averile mari să rămână în Catalonia”