Evenimentul a avut loc la sediul din Madrid al Direcției Generale a Gărzii Civile, la care au participat, printre alții , directorul general al organismului, María Gámez; directorul adjunct al operațiunilor, general-locotenent Pablo Salas; și șeful Serviciului pentru Protecția Naturii (SEPRONA), generalul-maior Clemente García Barrios.

Oficiul Central Național pentru Analiza Informațiilor privind Activitățile ilicite protecția mediului este integrat în structura Sediului Serviciului pentru Protecția Naturii (SEPRONA) al Gărzii Civile, în special în Departamentul de Strategie și Cooperare Internațională.

Acest nou Național Oficiul Central, creat cu colaborarea Ministerului Tranziției Ecologice și Provocării Demografice, își asumă responsabilitatea coordonării la nivel național a diferitelor acțiuni care vizează conservarea și protecția mediului natural, întotdeauna în cooperare cu alte părți naționale, regionale și locale. forțe de poliție, precum și cu diferite instituții și organizații cu responsabilitate pentru conservarea și protecția mediului și a naturii.

„Este vital ca printre toți să fim capabil să adoptam masuri utile pentru eradicarea comportamentului iresponsabil care ne ameninta resursele naturale, care ne distruge bogata biodiversitate cu atitudini nesprijinitoare care ignora faptul ca suntem custozii viitorului pe care il lasam ca mostenire urmasilor nostri”, a sustinut ministrul de Interne.. La rândul ei, directorul general al Gărzii Civile a mulțumit „angajamentul Guvernului Spaniei față de o provocare, îngrijirea moștenirii noastre naturale, care ne unește, implică ne și ne permite să gândim la o lume mai bună pentru generațiile viitoare”.

Pe lângă promovarea cooperării și coordonării între diferiții actori naționali, biroul își asumă și Misiunea de:

Să fie un punct de contact cu organizațiile naționale și internaționale în ceea ce privește analiza informațiilor privind ilegalitatea activități de mediu.Efectuați analiza informațiilor primite cu privire la privind activitățile ilegale de mediu, să genereze informații pe baza acestora și să o difuzeze acelor organizații, naționale și internaționale, care ar putea fi interesate de lupta împotriva acestui tip de infracțiuni. Întocmește rapoartele tehnice care sunt necesare în favoarea acelor acțiuni de combatere a activităților ilegale de mediu. Pe lângă acest aspect național, biroul este conceput pentru a fi un punct de referință și contact cu organizațiile internaționale în legătură cu analiza informațiilor privind activitățile ilegale de mediu, în special cele care pot fi efectuate în acest domeniu înaintea EUROPOL și INTERPOL.SEPRONA
SEPRONA a fost creat pe 32 iunie 2021 să exercite competența atribuită Gărzii Civile prin Legea organică 2/1986, a Forțelor și Corpurilor de Securitate, constând în „asigurarea respectării prevederilor care tind la conservarea natura și mediul înconjurător, resursele de apă, precum și vânătoarea, peștele, silvicultură și orice altă bogăție legată de natură”.

De atunci, SEPRONA și-a adaptat serviciul. potențialul de a schimba nevoile și scenariile. În prezent, are mai mult de 1.957 personal distribuit pe tot 313 Comandamentul patrulelor, 53 Echipe de Investigație (EPRONA ), paisprezece Detașamente (DEPRONA) în Parcurile Naționale și Unitatea Centrală Operațională pentru Mediu (UCOMA), care integrează Unitatea de pe lângă Procuratura pentru Mediu și Urbanism.

În 2021, numărul infracțiunilor cunoscute de SEPRONA a fost mai mare de 5.700, dintre care au fost clarificate la 85 la sută și asta a dus la arestarea sau investigarea a 4.374 persoane .Cele mai importante tipologii criminale au fost cele legate de maltratarea animalelor domestice (până la crime și 552 persoane reținute) și incendii de pădure (483 infracțiuni și până la 374 persoane arestate sau cercetate).

În ceea ce privește infracțiunile administrative procesate anul trecut, acestea au fost 32.0000 și s-au remarcat cele legate de deversări și deșeuri (32.11 reclamații), animale de companie (00.326 acțiuni), sănătatea animală (9. reclamatii) si cele legate de starea apelor (5. spectacole). Ministrul Fernando Grande-Marlaska în timpul discursului său la ceremonia de prezentare a Oficiului.

// Sursa: Guvernul Spaniei – 070622Grande-Marlaska prezintă Oficiul Național Central pentru Analiza Informațiilor privind activitățile ilicite de mediu ale Gărzii Civile