Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a analizat, împreună cu organizațiile profesionale agrare (Asaja, COAG și UPA), consecințele invaziei rusești a Ucrainei asupra piețelor agroalimentare.

După ce și-a arătat solidaritatea cu poporul ucrainean, Luis Planas a dat asigurări că „ne confruntăm cu o situație excepțională, care necesită măsuri excepționale”. Potrivit ministrului, este necesar să se acționeze rapid pentru a asigura producția și aprovizionarea cu alimente în Europa.

„Ordinea priorităților se schimbă” și Comisia Europeană trebuie să relaxeze măsurile de garantare a disponibilității materiilor prime, așa cum v-au spus deja statele membre ieri, la ședința extraordinară a Consiliului Miniștrilor Agriculturii UE.

. Ministrul și organizațiile agrare au împărtășit îngrijorarea că va exista o creștere a prețurilor și tensiuni în furnizarea unor produse. Ucraina și Rusia sunt doi producători majori de cereale și semințe oleaginoase din lume.

În cazul Spaniei, Ucraina este al doilea cel mai mare furnizor de porumb pentru Spania , în spatele Braziliei, cu un volum mediu pe sezon de 2,7 milioane de tone, 22 % din achizițiile acestui produs în exterior. De remarcat sunt și importurile de prăjitură cu floarea soarelui, cu 68. tone, 22 % din totalul aprovizionării primite de Spania. Aceste produse sunt utilizate pe scară largă la fabricarea hranei pentru hrana animalelor.

Activitatea comercială din Ucraina este total paralizată și există îndoieli cu privire la posibilitățile de plantare și producția pentru următoarea campanie.

Ministrul a subliniat că aceasta este o problemă care afectează Europa în ansamblu, așa că ieri a cerut ca The European Comisia activează toate mecanismele necesare pentru a facilita disponibilitatea materiilor prime pe piața unică și ca măsurile PAC să fie mai flexibile, astfel încât producția să poată fi crescută. În acest sens, el a subliniat necesitatea relaxării unor cerințe tehnice aplicabile importurilor, întotdeauna cu avizul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

. Războiul a declanșat deja o creștere a prețurilor materiilor prime, care afectează în special sectorul zootehnic și care se adaugă la situația de secetă.. Ministrul a menționat că nu se prevăd probleme de penurie, dar că trebuie adoptate măsuri în cadrul comunității pentru, a insistat el, să asigure producția și să evite întreruperile lanțurilor de aprovizionare.

. Planas a reamintit că Spania și Portugalia au cerut și Comisiei Europene să arbitreze măsuri care să contribuie la atenuarea unei alte amenințări principale care se proiectează în acest moment asupra sectorului, seceta.. Chestiunea va fi abordată mâine în profunzime la ședința Masei Secv. ghid, în care sunt convocate organizațiile agricole, cooperativele agroalimentare și comunitățile autonome pentru a analiza situația și a studia eventualele măsuri de adoptat.

Ministrul a reiterat organizațiilor agrare că legea lanțului, în vigoare din septembrie 22, a ajuns într-un timp foarte oportun. moment, pentru că este o pârghie foarte importantă pentru a face față dificultăților momentului. Planas a subliniat că legea trebuie să permită transferul costurilor de producție ale fermierilor și fermierilor către restul lanțului, iar organizațiile sunt chemate să joace un rol fundamental de informare și formare.

. ) Ministrul a reiterat demersurile deja întreprinse în primele două luni de la intrarea în vigoare a legii pentru avansarea conformării acesteia, precum constituirea autorităților de control, realizarea lucrărilor pentru crearea registrului contractelor, activarea Observatorului Lanțului și controalele Agenției de Informare și Control Alimentar.

Ministrul a mai avut a informat organizațiile profesionale agricole despre noii pași de urmat pentru aprobarea Planului strategic al PAC. Acum, Comisia Europeană este de așteptat să își emită observațiile cu privire la planul spaniol la sfârșitul lunii martie. Ministerul lucrează deja la aprobarea pachetului de reglementări necesar pentru intrarea în vigoare a reformei PAC de la 1 ianuarie 2023.. Luis Planas a raportat că ministerul se află deja în ultima fază de procesare pentru aprobarea decretului regal de administrare a sectorului bovin, care îi va oferi un cadru legislativ. actualizat și va favoriza dezvoltarea unui sector durabil, viabil din punct de vedere economic, cu capacitate de export, cu accent pe profitabilitatea fermelor familiale și profesionale.

Sursa: Guvernul Spaniei – Plans: Războiul din Ucraina ne obligă pentru a schimba prioritățile și a regândi deciziile pentru a asigura securitatea alimentară în Europa