#Spania – În această călătorie, ministrul a mai susținut o întâlnire în portul Dakar cu o reprezentanță a poliției naționale și a gardienilor civile care sunt dislocate în Senegal pentru a intercepta ieșirile și a lupta împotriva rețelelor de trafic. În acest context de consolidare a cooperării și capacităților bilaterale, Departamentul Grande-Marlaska a livrat Poliției din Senegal șase noi drone multicopter special concepute pentru detectarea plecărilor navelor în vederea interceptării.

Grande-Marlaska i-a mulțumit omologului său pentru colaborarea din ultimii ani a Senegalului, care constituie „unul dintre cele mai bune exemple de cooperare operațională bilaterală în mediul nostru”, și i-a cerut să consolideze mecanismele existente pentru a „acționa mai rapid” și a evita „mai multe morți nevinovate la mare” pe traseul către insulele vestice ale arhipelagului Canare.

Pentru ministru, acest efort va îmbunătăți și urmărirea penală a altor traficuri ilicite și activități criminale în care sunt implicate mafie. „Colaborarea noastră bilaterală va avea ca rezultat stabilitatea, securitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, a subliniat el.

Desfăşurare consolidată în SenegalSpania menține în Senegal o completare permanentă a Forțelor și Corpului Securității Statului care lucrează în comun cu forțele locale de securitate în prevenirea plecărilor neregulate de pe coastele sale, în funcții de localizare și interceptare a canoelor, precum și de investigare și dezmembrare a rețelelor criminale de trafic. .

În prezent, acest contingent este alcătuit dintr-un total de 38 de militari (33 de gardieni civile și 5 de poliție națională), dotați cu patru ambarcațiuni, un elicopter și 13 vehicule de teren, pentru a efectua misiuni comune de patrulare (terrestre, maritime și aeriene) . Pe lângă acest dispozitiv permanent, din 17 octombrie, o aeronavă a Gărzii Civile CN-235 a fost dislocată la Dakar pentru a patrula coastele Senegalului și Mauritaniei.

Colaborarea operațională a forțelor de securitate spaniole și acțiunile autorităților locale au făcut posibilă interceptarea în cursul anului 2023, cu date până la 29 octombrie, a unui total de 7.132 de persoane care circulau pe ruta Atlanticului spre Insulele Canare, ceea ce înseamnă că Ei au împiedicat la origine aproximativ 49% din sosiri neregulate în arhipelag de pe coastele Senegalului.

Dacă adăugăm datele interceptărilor din Senegal la cele efectuate în Mauritania, Gambia și Maroc pe ruta Atlanticului, cooperarea cu țările de origine și de tranzit desfășurate de Spania a împiedicat sosirea în Insulele Canare a unui număr total de 17.426 în plus. oameni.

Ministrul interimar de interne, Fernando Grande-Marlaska, în timpul vizitei sale în Senegal.

Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska întărește cooperarea în Senegal în lupta împotriva mafiilor traficanților către Insulele Canare