Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a subliniat necesitatea de a consolida cooperarea polițienească internațională pentru combaterea criminalității organizate . „Răspunsul individual este limitat. Experiența ne învață că cu sprijinul și colaborarea internațională suntem mai eficienți, atât în ​​prevenirea, cât și în persecutarea și reprimarea infractorilor”, a punctat el în cadrul inaugurarii întâlnirii organizate de Ameripol la Santiago de Compostela. .Ameripol, o agenție de cooperare polițienească pentru continentul american, a organizat o întâlnire în capitala Galiției cu scopul de a pune bazele tratatului de înființare a acestui organizație, sponsorizată de 2011 de Spania și susținută de Uniunea Europeană și care intenționează să joace un rol echivalent în America la cea a Europol pe continentul european.

Sub titlul „Drumul către instituționalizare. Uniți suntem mai puternici”, reprezentanții celor unsprezece țări americane participante vor dezbate Din aceasta luni si pana pe 9 iunie, redactarea articolelor 29 ale tratatului juridic Constituția Ameripol, care va fi semnată în lunile următoare la Brasilia, de cooperare polițienească, care a avut de la început sprijinul Spaniei prin Ministerul de Interne și Poliția Națională. „Vreau să reafirm angajamentul Spaniei față de foaia de parcurs care mai trebuie finalizată în cadrul „Proiectului EL PAcCTO: Sprijin pentru Ameripol”, care va avea în continuare sprijinul UE”, a adăugat el.

„Ameripol este cel mai bun partener pentru cooperarea cu Europa în chestiuni bi-regionale de poliție și, după consolidarea sa juridică, se vor deschide o serie de posibilități de cooperare cu Europol și alte agenții europene. sus, de care vom beneficia cu toții”, a subliniat ministrul în cadrul discursului său.

Grande-Marlaska a trecut în revistă importanța contribuțiilor Ameripolului la lupta împotriva criminalității cu crearea centrelor specializate de Cybercrime și Cybersecurity în Buenos Aires; Împotriva traficului și contrabandei de migranți, la Rio de Janeiro; și Antidrog, la Bogotá; pe lângă rețelele de experți precum Anfast pentru localizarea fugarilor.

Trecutul 17 Februarie, ministrul de Interne a avut ocazia să viziteze sediul Secretariatului Ameripol din Bogotá, în timpul călătoriei de trei zile pe care a făcut-o în Columbia, și a avut o întâlnire cu reprezentanții organizației în capitala Columbiei.

Premier și întâlnire bilateralăDupă cuvintele de deschidere ale întâlnirii, președintele Ameripol, Andrés Severino, a decorat-o pe Grande-Marlaska cu Marele Ordin de Ameripol, în semn de recunoaștere a contribuției Spaniei la crearea și dezvoltarea organizației americane de cooperare polițienească.

Ulterior, ministrul de Interne a avut o întâlnire bilaterală cu șeful Securității Republicii Argentina, Aníbal Fernández. Ambii miniștri au evidențiat nivelul ridicat de cooperare dintre cele două țări și interesul comun în lupta împotriva crimei organizate, terorismului, contrabandei și traficului de ființe umane.

S-a mai discutat despre importanța creării Comitetului Latino-American pentru Securitate Internă (CLASI), care promovează dezvoltarea politicilor de securitate publică și definirea strategiilor comune între țările din America Latină și Uniunea Europeană.

La conferință a participat și directorul general al Poliției, Francisco Pardo, care a subliniat că „într-o lume în care practic toate amenințările la adresa securității noastre au o dimensiune globală. , cooperarea între continentele noastre, între Europa și America, este calea pe care trebuie să o urmăm”.

The Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, deschide întâlnirea „Camino a l la instituţionalizare. Uniți suntem mai puternici”, organizat de Ameripol (Ministerul de Interne)

Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska pleadă cu Ameripol să consolideze cooperarea polițienească pentru a lupta mai eficient împotriva crimei organizate