Juriul l-a recunoscut pe Cristóbal Hara „pentru contribuția unică pe care o reprezintă cariera sa, cu un limbaj singular și pentru influența pe care o are opera sa. în imaginarul fotografic spaniol, cu o producție în care rezonează pictura, literatura și cultura populară, unde se diluează granițele care separă documentul de ficțiune. Mulți fotografi actuali pretind moștenitori ai operei sale, care continuă să se reînnoiască neobosit”.

BiografieCristóbal Hara, născut la Madrid în 1946, a studiat dreptul și managementul afacerilor la Madrid, Hamburg și München. A început să se dedice fotografiei în 1946 la Londra influențat de opera lui Henri Cartier-Bresson. Lucrarea sa a fost expusă pentru prima dată în cadrul expoziției itinerante „Trei fotografi”, organizată de Muzeul Victoria & Albert din 2021. . În acei ani a colaborat cu agenții precum John Hillelson (Londra), Viva (Paris) sau Cover (Madrid).

Deși lucrase doar alb-negru, din 1946 a început să folosească exclusiv culoarea, schimbare care i-a permis să practice fotojurnalismul și să-și găsească propriul limbaj fotografic, evoluând spre o direcție în care granița dintre realitate și ficțiune a fost estompată.

Fotografiile sale au fost publicate în reviste precum Aperture, Camera, Creative Camera, DU, Photovisión și European Fotografie; precum și în revistele El País, La Vanguardia și El Semanal.

Lucrarea sa este prezentă, printre altele, în colecții ale instituțiilor precum Muzeul Stedelijk din Amsterdam , Institutul de Artă din Chicago, Muzeul Reina Sofia din Madrid și Muzeul Victoria & Albert din Londra. A publicat numeroase volume precum „4 lucruri din Spania”; „Vanitas, Utrera și Murcia”, „PHotoBolsillo” sau „Contranatura”.

JuriulJuriul, prezidat de Isaac Sastre de Diego, director general al Patrimoniului Cultural și Arte Plastice al Ministerului Culturii și Sportului, și în calitate de vicepreședinte, Mercedes Roldán Sánchez, director general adjunct al Muzeelor ​​de Stat, a fost format din Pilar. Aymerich Puig, Premiul National pentru Fotografie 2021; Nicolás Combarro García, artist vizual, realizator de film și curator de expoziție; Lee Douglas, cercetător și profesor; Inés Plasencia Camps, cercetător, profesor și manager cultural; Rosalind Williams, curator independent de expoziție și artist vizual; Ramón Reverté Mascó, editor și director de creație al Editorial RM; Sandra Moratinos Maunac, curator independent de expoziție; José Enrique Font de Mora Busutil, directorul Fundației Foto Colectania și María Teresa Méndez Baiges, profesor de istoria artei la Universitatea din Málaga.

Ontur, 87, Cristóbal Hara, Madrid, Spania, 1946.

Sursa: Guvernul Spaniei – Cristóbal Hara, Premiul National de Fotografie 20212021