#Catalunia – Generalitat de Catalunya și toate entitățile sale din sectorul public și-au plătit efectiv facturile cu un timp mediu de 28,83 de zile în 2022, conform datelor de la Controlorul General. Este pentru prima dată când perioada medie de plată (PMP) către furnizorii Generalitati scade sub cele 30 de zile stabilite de legislația în vigoare (Legea 15/2012). În anul financiar precedent, PMP era de 34,71 zile.

Dacă te uiți la evoluția din 2018, PMP-ul către furnizori a fost redus progresiv, mai ales din 2020, când Guvernul a aprobat un plan de îmbunătățire a acestei reguli fiscale.

În decembrie, mai exact, PMP era la 23,18 zile. Această cifră, care este cu 6,82 zile sub cea stabilită prin reglementări, este cea mai bună cifră înregistrată de când noua metodologie de calcul PMP a început să fie implementată în aprilie 2018. PMP decembrie 2021 a fost de 23,92 zile.

Măsuri de reducere a PMP: de la implementarea facturării electronice până la eliminarea fragmentării plăților

În noiembrie 2020, Guvernul a dat undă verde unui set de măsuri cu scopul de a îmbunătăți PMP pentru furnizorii Generalitati în diferite domenii, de la organizarea și controlul trezoreriei până la îmbunătățirea procesării și urmăririi facturilor. Acestea evidențiază, de exemplu, eliminarea practicilor care provoacă întârzieri în îndeplinirea termenelor, cum ar fi fragmentarea plăților; sau lansarea unui Plan de trezorerie al Generalitati, care, pe langa prioritizarea scadentei facturii, ia in considerare si natura cheltuielilor, printre altele.

De asemenea, au fost implementate acțiuni în domeniul sistemelor informatice corporative ale Generalitati și sectorului său public în ansamblu. În acest scop, în sistemul de management financiar au fost introduși o serie de indicatori vizuali pentru a identifica facturile care urmează să depășească numărul maxim de zile de procesare.

În cele din urmă, s-au impus măsuri pentru implementarea facturării electronice și facilitarea plăților. În prezent, în întreg sectorul public al Generalitati, facturarea electronică reprezintă deja 95% din total.

sursă: Generalitati scade pentru prima data platile catre furnizori pentru mai putin de 30 de zile