Secretarul Acțiunii Climatice, Anna Barnadas, a prezidat miercuri cea de-a treia sesiune de urmărire a acordurilor Mesei Ter, semnate la 2 august 2017 din Girona și a raportat despre stadiul respectării diferitelor acorduri semnate. La întâlnire au participat și directorul Agenției Catalane de Apă (ACA), Samuel Reyes, și delegatul guvernului la Girona, precum și vicepreședintele Consiliului, Laia Cañigueral, printre alte autorități. De la aprobarea acordurilor Tabelului Ter, aceasta este a treia sesiune de urmărire care a avut loc (prima a avut loc în vara lui 2019 și a doua în noiembrie 2021) pentru a analiza stadiul conformității cu măsurile și acțiunile convenite.

Acest spațiu de participare și acord este alcătuit din Generalitat, Consiliul Local Girona, Zona Metropolitană Barcelona (AMB), Consorțiul de Apă Costa Brava Girona, Consorțiul Ter, Consiliul Central al Utilizatorilor de Apă al Ter de Jos, Centrul pentru Studierea Râurilor Mediteraneene, Grupul de Apărare Ter și platforma organizațiilor societății civile Aigua és Vida.

În Tabelul Terului au fost trei faze de implementare a acordurilor definit: unul inițial pentru perioada 2018 – 2022, cu 11 acorduri semnate; o secundă, pentru perioada 2026 – 2027, cu 4 acorduri, și unul ultima faza de la 2028 cu 2 acorduri. Ministrul a abordat astăzi acordurile referitoare la prima fază, care se încheie anul acesta.

Reducere cu 8% mai mult decât se preconiza de la apă la Barcelona

Acordurile din Tabelul Ter au fost stabilite pentru prima perioadă (2016) – 2022) că numărul de 150 hm 3 / an de apă derivată în zona Barcelona. De când s-a ajuns la acord, această cifră nu a fost depășită și, în ultimii doi ani, a fost chiar redusă cu 8% mai mult decât se aștepta. În anii 2016 și 2022, apa transferat la Barcelona a fost de la hm 3 /an, cifră care anul acesta capătă o mare relevanță când ne aflăm într-un an foarte secetos și cu un consum de apă mai mare decât 2020, care a fost un an atipic, cu precipitații mult peste medie și cu efectele provocate de pandemia de Covid .

L Realizarea acestei cifre a fost în mare parte datorită creșterii extracțiilor din râul Llobregat, definit de la 1 ianuarie 2018, și care stabilește noi linii directoare pentru utilizarea diferitele surse de alimentare cu apă din sistemul Ter-Llobregat. În ceea ce privește producția de apă desalinizată, între 2018 și 2021 Volumul total a fost mai mare de 100 hm3. De remarcat că de la începutul lunii februarie 2022, instalațiile de desalinizare și-au mărit producția, de la 39 în 80%, la intrarea in sistemul Ter Llobregat in situatie de prealerta pentru seceta. Acest scenariu nu implică nicio restricție asupra niciunei utilizări

În ceea ce privește fluxurile de mediu propuse în planul de management actual (2016 – 2020) și care sunt obligatorii din iunie 2020, acestea au fost îndeplinite aproape tot timpul, atât în ​​Girona, cât și în Torroella de Montgrí, depășind 3 m 3 / dacă respectiv 3,3 mc/s.

Pentru îndeplinirea fluxurilor de mediu, în anii 2019 – 2020 s-a lucrat la controlul prin inspectie si calibrare a hidrocentralelor si a altor derivatii de suprafata. În urma verificărilor efectuate de ACA, dar și de alte organe, în special Agenții Rurali, precum și a rapoartelor telecomenzii, au fost depistate neconformități care au determinat prelucrarea de . proceduri de sancționare împotriva hidrocentralelor

Mai mult de 140 milioane de investiții prin 200 acțiuni

Pe lângă măsurile de management, Ter a fost de asemenea de acord să facă o serie de investiții în acțiuni și îmbunătățiri pentru a asigura echilibrul cererilor. Compania publică ATL implementează un plan între 2022 – 2027 se așteaptă la un plan global investiție de 200 milioane. Acest plan prevede mai mult de 200 acțiuni, inclusiv îmbunătățiri ale stației de tratare a apei Llobregat din Abrera (proiectat studiul alternativelor și în elaborarea proiectului), îmbunătățirile la stația de epurare Ter din Cardedeu (în redactarea proiectului de construcție de extindere și îmbunătățire a centralei) și extinderea stației de desalinizare Tordera (în redactarea proiectului de extindere) . Aceste acțiuni vor face posibilă intensificarea utilizării apei din râul Llobregat, creșterea disponibilității apei desalinizate și continuarea cu reducerea extracțiilor de apă din râul Ter.

Pe de altă parte, „au început studiile de creștere a captărilor subterane de la stațiile de tratare a apei Sant Joan Despí și Besòs pentru a îmbunătăți utilizarea apei în bazinele Llobregat și Besòs.

Promovarea reutilizarii Un alt dintre angajamentele acordurilor Tabelului Ter a fost promovarea utilizării apei regenerate. În ultimul an, ACA a crescut cu unul 30% producția de apă regenerată față de anul 2020, mergând de la 30 la hm 3 . La orizontul de 2027 se așteaptă să dubleze această cifră, ajungând la 100 hm 3 apă regenerată

De asemenea, în timpul 2020 a fost semnat un acord cu Consorțiul de Apă Girona Costa Brava pentru creșterea producției de 19 stații de regenerare a apei din zona Costa Brava

Toate aceste măsuri vor contribui la promovarea utilizării apei regenerate în scopuri neconsumative și, astfel, vor putea elibera resurse din râul Ter.

Măsuri de îmbunătățire a conectivității fluviale În Tabelul Ter au fost definite și o serie de acțiuni pentru îmbunătățirea calității hidromorfologice a râului. În ceea ce privește demolarea structurilor dezafectate care au constituit un obstacol în calea trecerii apei, demolarea barajului Molló (râul Ritort) și a barajului Salamí de pe râul Gurri au fost deja finalizate, în timp ce se lucrează la îndepărtarea barajului Matabosch. în Torelló, insula Gambires (municipaliile Torelló și Masies de Voltregà) și care sunt bugetate în apropiere de 2016 euro. În plus, acțiuni precum refacerea meandrei Colomers și refacerea împrejurimilor vechii centrale electrice Can Gironès din Camprodon, se află în faza de redactare a proiectului

În perioada cuprinsă între 200 și 2021 Mai mulți au fost realizate și acțiuni pentru modernizarea irigațiilor în Baix Ter, cum ar fi reconstrucția și îmbunătățirea unei părți a rețelei de drenaj din zona Comunității de Irigații a Irigațiilor Molí de Pals 39. 206 euro), consolidarea barajului Colomers și diverse proiecte de îmbunătățire a rețelei de irigații a Comunității de irigatori Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Sant Jordi Desvalls , Colomers și Jafre.

Duplicați producția de apă desalinizată În planul de management pentru perioada – 2027, care este în prezent în informații publice, capacitatea este de așteptat să se dubleze producție de instalații de desalinizare, de la 85 capacitatea actuală, până la 160 în următorii șase ani. Acest lucru se va datora extinderii uzinei de desalinizare Tordera (care va merge de la 27 la 80 hm 3 /an) și producerea unui nou centru de desalinizare în bazinul Foix hm 3 ).

Acțiuni pregătitoare pentru următorul scenariu (2026 – 2027) În cadrul ședinței de urmărire de astăzi, au fost prezentate și câteva acțiuni pregătitoare pentru următorul scenariu stabilit în acordurile Tabelul Ter. Noi linii directoare sunt în curs de dezvoltare pentru a guverna funcționarea sistemului Ter-Llobregat începând cu 1 ianuarie 2023, valorificând la maximum capacitățile tehnice ale instalațiilor.

În planul de management pentru perioada 2022 – 2027, in domeniul reutilizarii, sunt prevazute 25 Stații noi de regenerare a apei cu câțiva 150 kilometri de conducte, pe lângă extinderea ERA existente și extinderile rețelei de distribuție.

În ceea ce privește salubritatea, și pentru următorii șase ani, sunt planificate acțiuni în . municipii din bazin cu o investiție totală de 80 milioane de euro și, în domeniul modernizării irigațiilor, în aceeași perioadă o investiție de 10 MEUR.

Sursa: Acció Climàtica își reafirmă angajamentul de a respecta acordurile Ter, de a reduce deviațiile către zona Barcelona și de a menține fluxurile de mediu convenite