Ambasada României în Franța a găzduit marți, 7 decembrie 2021, o seară specială dedicată omagierii Ecaterinei Teodoroiu. Evenimentul, organizat de Ambasada României la Paris, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Paris, cu sprijinul Qfort și Blue Masters Marketing, s-a bucurat de prezența președintei Comisiei pentru apărare din Senatul României, Nicoleta Pauliuc, alături de delegația formată din Stela Firu, Liliana Sbîrnea și Liviu-Dumitru Voiculescu, membri ai Comisiei. Au mai participat reprezentanți ai corpului diplomatic, instituțiilor publice franceze, angajați ai instituțiilor francofone, personalități din lumea culturală și academică, membri ai comunității românești, oameni de afaceri, jurnaliști.

Principalele momente ale serii au fost prezentarea cărții bilingve „Ecaterina Teodoroiu, la Jeanne d’Arc de Roumanie”, de către autoarea acesteia, Mariana Cojan Negulescu, urmată de dezbateri cu renumiți istorici francezi și români, Frederic Guelton, Stéphane Audoin-Rouzeau și Florin Țurcanu. Cei trei au evocat personalitatea Ecaterinei Teodoroiu și frăția de arme dintre România și Franța în Primul Război Mondial, pornind de la cartea scrisă de Mariana Negulescu Cojan și de la filmul în regia lui Cornel Mihalache, «Cine ești tu, Cătălina ?», prezentat și difuzat parțial în cadrul evenimentului. De asemenea, au vorbit și despre implicarea marcantă pe front a altor femei emblematice din Europa acelor vremuri.

În intervenția sa, ambasadorul Luca Niculescu a amintit parcursul eroic al legendarei Ecaterina Teodoriu, « soarta ei a fost deopotrivă tragică și glorioasă, viața ei a fost dusă la sfârșit brusc la 23 de ani, dar a intrat în panteonul spiritual al României. Nu există român care să nu-i cunoască istoria și sfârșitul; străzi, monumente îi sunt dedicate”. De asemenea, a salutat faptul că începând cu 1 decembrie a acestui an chipul ei figurează pe noua bancnotă de 20 de lei emisă de Banca Națională a României.

Senatoarea Nicoleta Pauliuc, prima femeie preşedinte a Comisiei de Apărare a Senatului României, a vorbit despre paralela care există între Ecaterina Teodoroiu și Ioana d’Arc, două femei care s-au jertfit pentru țara lor, dar al căror sacrificiu a fost recunoscut mult mai târziu și a salutat călduros organizarea evenimentului de la Ambasadă. Ea a încheiat cu un citat din Ordinul de zi nr. 1 al Regimentului Lupeni, 23 august 1917, fragment care, potrivit spuselor sale, o descrie cel mai bine pe „Eroina de la Jiu”: „Și-a dat viața cu simplitatea eroismului adevărat, nu pentru a obține apoteoze de vorbe, ci pentru că așa cerea inima ei, pentru că așa credea sufletul ei că se împlinește datoria vieții. Aceea care în vitejia ei comunicativă a murit în clipa când se descoperea spre a-și îndemna ostașii cu vorbele: „Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine !”, are drept, din clipa aceea, la cinstirea veșnică a unui nume neuitat de camarazi”. 

Informații suplimentare

Blue Masters Marketing srl este o companie de marketing cultural românească ce a publicat prin intermediul editurii proprii, Princeps Publishing, volumul bilingv Ecaterina Teodoroiu – Ioana d’Arc a României. Cartea este disponibilă pe piața din Franța prin intermediul editurii l’Harmattan.

Sursa: Ecaterina Teodoroiu, omagiată în cadrul unui eveniment de excepție la Ambasada României în Franța