Bancile spaniole trebuie sa mai faca rost de 30 de miliarde de euro ca sa-si asigure creditele acordate si sa indeplineasca noul plafon impus de guvernul Rajoy. Spania trebuie sa scape de caramizile care trag la fund intregul sistem bancar, iar nationalizarea Bankia a fost cea mai critica situatie de pana acum.

De aceea, dupa ce a fost nevoit sa nationalizeze a patra banca din Spania, guvernul Rajoy a inceput o curatenie drastica in sectorul bancar. Dupa numai 3 luni de la ultimele masuri luate de guvernul Rajoy pentru asanarea finantelor, Spania este nevoita sa adopte o noua reforma a sistemului bancar.

Nationalizarea recenta a pachetului majoritar de actiuni la Bankia, a precipitat situatia si a atras indoieli in privinta solventei bancilor spaniole, iar guvernul trebuia sa ia masuri eficiente. Multe dintre bancile spaniole sunt afectate de numarul mare de credite neperformante din sectorul imobiliar si pentru ca au in proprietate terenuri si locuinte neplatite si nerentabile.

Guvernul mizeaza pe imaginea unui sistem bancar solid si a aprobat vineri o reforma drastica pentru a recupera credibilitatea in fata investitorilor. A fost majorat plafonul de provizionare a creditelor pentru banci pana la maxim 52 la suta in cazul terenurilor (de la 7 la suta), la constructiile neterminate pana la 29% si la constructiile terminate pana la 14%. In medie, noul plafon de provizionare se ridica la 30%. Noua lege obliga bancile sa prezinte pana in 11 iunie un plan de viabilitate si adoptarea noului plafon de provizionare a creditelor.

De asemenea, activele imobiliare toxice, adica locuintele si proprietatile neplatite vor fi gestionate de o noua societate imobiliara care se va ocupa de vanzarea acestora. Obiectivul este ca bancile sa se dedice in special afacerilor financiare.

Bancile care nu reusesc sa-si asigure plafonul, vor primi bani de la stat. Guvernul neaga ca acesta va fi un ajutor public pentru ca dobanda va fi de aproape 10 la suta, dublu fata de pretul actual al obligatiunilor pe 10 ani. Opozitia si sindicatele critica bunavointa guvernului si critica faptul ca pentru banci se gasesc bani, in timp ce spaniolii trebuie sa suporte dure masuri de austeritate bugetara.

Reforma sistemului bancar spaniol a inceput inca de pe timpul premierului socialist Zapatero. Intre timp numarul caselor de economii s-a redus de la 45 la 9, iar 8 dintre vechile „cajas” au fost intervenite de stat sau nationalizate. Prin acest nou plafon provizionare, guvernul spaniol spera sa alunge o data pentru totdeauna indoielile care afecteaza sistemul bancar spaniol.