Deputatul Partidului Democrat Liberal, William Brinza, a initiat un proiect de lege prin care se stabileste un numar de 20 de mandate de parlamentar pentru reprezentarea romanilor din strainatate.

William Brinza, presedinte al comisiei parlamentare pentru romanii din strainatate, a initiat doua proiecte legislative, prin care solicita cresterea numarului de parlamentari pentru diaspora de la 6 in prezent (2 senatori si 4 deputati, pentru cele 4 colegii, care acopera toate continentele) la minim 20 (16 deputati si 4 senatori), precum si constituirea unui fond de urgenta pentru romanii din afara granitelor tarii. 

Consider ca 16 deputati si 4 senatori, alesi toti, asa cum au solicitat romanii din strainatate, din randul lor, si care pot face dovada ca locuiesc de minim 5 ani in strainatate, reprezinta un numar firesc, mult mai adecvat pentru acoperirea celor 4 colegii cu profesionalism si raspundere. Cu 20 de parlamentari pentru diaspora, cei 9 milioane de cetateni romani se vor simti cu adevarat reprezentati in Parlamentul Romaniei. Este o datorie morala care va conferi legitimitate diasporei ale carei probleme nu pot fi solutionate doar de cei 6 parlamentari, cati sunt in prezent„, a precizat William Brinza, printr-un comunicat de presa. 

Deputatul PDL a reluat proiectul de constituire a unui fond de urgenta, destinat in special repatrierii trupurilor neinsufletite ale romanilor, care decedeaza in strainatate. „Am propus ca acest fond sa reprezinte 1% din valoarea bugetului DRP si sa fie folosit doar pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetatenilor romani decedati in afara granitelor tarii, mai ales atunci cand vorbim de accidente grave. Evident ca avem in vedere o anumita procedura, anumite acte doveditoare care vor fi solicitate rudelor. Daca acest fond s-ar fi constituit, asa cum am mai solicitat prin intermediul unui alt proiect legislativ depus in 2010,  numarul cazurilor in care romanii nu isi pot ingropa crestineste rudele decedate in strainatate, ar fi mult mai redus„, a mai precizat William Brinza.