#Spania – Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, Elma Saiz, în timpul apariției sale în Congres.

Ministrul s-a referit la reevaluarea pensiilor cu 3,8% de la 1 ianuarie trecut, garantând puterea de cumpărare a pensionarilor. „Astăzi, datorită măsurilor promovate de Guvern, un pensionar câștigă în medie cu 321 de euro mai mult pe lună decât în ​​2018. În toți acești ani, pensia medie a crescut cu 29%”, a subliniat Saiz.

„Deciziile luate în acest minister au impact direct asupra vieții de zi cu zi a milioane de oameni. Acțiunea noastră de protecție ajunge la unul din patru spanioli”, a adăugat ministrul, care a defalcat principalele linii de acțiune în fiecare domeniu.

Consolidarea IMV și a Laboratorului de Politici SocialeÎn Incluziune, ministerul își va concentra activitatea pe trei puncte: analiza și îmbunătățirea Venitului Minim de Viață (VMI), crearea unui Laborator de Inovare a Politicii Sociale cu cele mai înalte standarde științifice și aprofundarea investițiilor sociale, în conformitate cu context european.

Peste 750.000 de familii au beneficiat de IMV de la aprobarea acestuia în mai 2020. Peste 2 milioane de persoane, aproape jumătate, minori. Pentru că, după cum a subliniat ministrul, combaterea sărăciei în rândul copiilor a fost punctul central al prevederii încă de la început.

Din acest motiv, Suplimentul de Ajutor pentru Copilărie a fost aprobat în 2022. L-au primit deja peste 450.000 de familii, cu sume cuprinse între 115 și 57 de euro, în funcție de vârsta copiilor.

„Niciodată nu s-a dedicat atât de mult efort luptei împotriva sărăciei copiilor din partea Administrației Generale a Statului, de patru ori a cheltuielilor”, a subliniat șeful ministerului. În continuare, el a avansat următoarele linii de acțiune ale Secretariatului pentru Incluziune:

Îmbunătățiri în gestionarea beneficiului pentru a facilita aplicarea și procesarea. Noi campanii de informare specifice pentru a promova IMV.Promovarea măsurilor de căutare activă în rândul potențialilor beneficiari care nu au accesat încă beneficiul.”Situațiile de sărăcie nu se combat exclusiv cu un venit minim. Sunt necesare politici sociale care să sprijine oamenii în amploarea nevoilor lor”, a subliniat el în discursul său. La sfârșitul lunii martie, Inclusion va trimite Comisiei Europene cel puțin 18 bune practici din cele 34 de itinerarii pilot legate de IMV.

Obiectivul, a anunțat el, este de a da un nou impuls „Laboratorului de politici sociale” pentru a continua evaluarea impactului politicilor sociale și a crea un Laborator de evaluare a politicilor publice, împreună cu centrul mondial de cercetare JPAL și Premiul Nobel pentru Economie Abhijit Banerjee.

Securitate Socială, excelență în management și servicii pentru cliențiÎn domeniul Securității Sociale, acesta a subliniat cum, datorită unui proces intens de reformă din ultima legislatură încadrat în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență, s-au pus bazele pentru garantarea sustenabilității sistemului public de Securitate Socială pe scurt , pe termen mediu si lung.

„Datorită muncii depuse, sistemul se confruntă cu următorii ani, în care cea mai mare generație din istoria noastră, cunoscută sub numele de baby boom, se va pensiona cu pensii mai echitabile și totodată mai sustenabile”, a evidențiat Elma Saiz.

Mai mult, ministrul a anunțat că Fondul de Rezervă, cunoscut sub numele de pușculița de pensii, urmează să crească semnificativ și va depăși 25.000 de milioane de euro la finalul acestui mandat. În același an va avea o sumă de 9.000 de milioane. „Fondul de rezervă este cel mai bun indicator al puterii sistemului de pensii”, a adăugat el.

Această evoluție este legată de transformarea pieței muncii. „În 2023, au fost create peste 530.000 de locuri de muncă și s-au ajuns la 20,8 milioane de afiliați la asigurările sociale. Niciodată nu au fost atât de mulți oameni care lucrează în țara noastră; iar proporția femeilor nu a fost niciodată atât de mare, mai mult de 47%”, a subliniat. .

Între 2022 și 2023, s-au creat un milion de locuri de muncă, iar stabilitatea este la cote istorice. Cu acest punct de plecare, ministrul a evidențiat cele patru obiective principale:

Consolidați și implementați progresele realizate. Continuați să respectați angajamentele dobândite în Recomandările Pactului de la Toledo.Reduceți decalajul de genÎntărirea legăturii Securității Sociale cu cei mai tineri: „Sunt deja peste 37.000 de studenți cu contribuții în practicile de formare”.Căutați excelența în management și garantați cel mai bun serviciu pentru clienți, cu ajutorul noilor instrumente și inteligenței artificiale. „Ne dorim ca relația cu Securitatea Socială să fie mai ușoară, mai agilă și mai strânsă”.Pentru a realiza acest lucru, Securitatea Socială este angajată în dialog și angajamente în cadrul Pactului de la Toledo și negocieri cu partenerii sociali. Printre multe alte măsuri, se lucrează deja la:

Elaborarea unei proceduri generale de stabilire a coeficienților reducători în vederea anticipării vârstei de pensionare.Îmbunătățirea managementului handicapului temporar (IT).Consolidarea Fondului de Rezervă.Măsuri care promovează drepturile persoanelor cu dizabilități, garantând includerea și participarea deplină a acestora.Prelungirea permiselor de naștere și de îngrijire a copilului cu încă patru săptămâni, până la un total de 20 de săptămâni pentru fiecare părinte.„Unul dintre proiectele noastre cele mai iminente este promovarea unui proiect de lege pentru îmbunătățirea managementului acțiunii protectoare a Securității Sociale. Este vorba despre simplificarea cerințelor de acces sau menținerea unor prestații, eficientizarea procedurilor și să fim o administrație proactivă, ca recomandat de Autoritatea Independentă de Responsabilitate Fiscală (AIReF)”, a anunțat ministrul.

O migrație axată pe angajare și drepturile omuluiÎn ceea ce privește managementul migrației, ministrul a indicat ca obiective consolidarea sistemului de primire, integrarea migranților, progresul într-un cadru de reglementare care intensifică migrația ordonată, regulată și sigură și coordonarea cu toți actorii implicați.

„Datele de sosire pentru anul 2023 ne arată că este necesară creșterea capacității sistemului de primire”, a indicat el în apariția sa, pentru a continua cu defalcarea acțiunilor viitoare, precum consolidarea colaborării cu organizații internaționale, instituții ale Uniunea Europeană și o atenție specială acordată grupurilor deosebit de vulnerabile.

Ministrul a subliniat că politica de imigrație a Guvernului „depășește vulnerabilitatea” și are în vedere oportunitatea prin cinci axe: angajabilitate, drepturile omului, transparență în fața dezinformarii, spaniolii din străinătate și lupta împotriva discursului instigator la ură.

„Atragerea și reținerea talentelor este ceva în care sunt implicate toate țările. Vom permite căi mai bune pentru o migrație regulată și ordonată, care să permită inserția socială și profesională a migranților, promovând acorduri de succes de migrație circulară precum cele care funcționează deja” , a adăugat. În acest scop, noul model de migrație circulară va fi aplicat, ca exemplu de succes, proiectelor de Management Colectiv al Contractelor la Origine (GECCO) și se va încuraja acest tip de colaborare cu alte țări, pe lângă cele actuale ( Maroc, Columbia, Honduras, Ecuador, Guatemala, Senegal, Mauritania, El Salvador…).

Reglementările de imigrare vor fi, de asemenea, modificate pentru a reduce multiplele tipuri de permise acum în vigoare și se va accelera schimbarea modelului de management al birourilor de imigrare. Se vor face progrese și în ceea ce privește încorporarea pe piața muncii a persoanelor care se află deja în Spania.

În cadrul relațiilor bilaterale și strategice, Spania va continua să-și aprofundeze relațiile cu Maroc și vor fi consolidate și inițiate linii de lucru cu principalele țări de emitere și tranzit al migranților precum Senegal, Mauritania, Statele Unite, Canada și America Latină. În cele din urmă, va fi aprobat un Plan Strategic de Retur care include măsuri socio-laboratoare pentru a facilita întoarcerea și integrarea spaniolilor din străinătate.

„Pentru a implementa toate aceste măsuri, sunt angajat în dialog, în încheierea de acorduri. Este semnul meu distinctiv”, a conchis el.

Etichete: Pensionare Pensii Guvernul Spaniei Sursa: Guvernul Spaniei – Elma Saiz anunță că fondul de pensii va depăși 25.000 de milioane de euro la finalul acestui mandat