Guvernul Spaniei rectifica decizia de suspendare a moratoriului, din 2008, in conditiile actuale de somaj ridicat, scrie El Pais in editia de miercuri, 20 iulie a.c.. Prima informatie aparuta in presa spaniola despre intentia guvernului spaniol de a impune un nou moratoriu romanilor se poate citi in editia de astazi a cotidianului El Pais.

In articolul semnat de Miguel Gonzalez nu se citeaza nici o sursa oficiala, insa jurnalistul de la El Pais preia informatii din surse confidentiale din cadrul guvernului si reaminteste ca de la intrarea Romaniei in UE, din 2007 pana in 2009, romanilor si bulgarilor le-a fost aplicat un moratoriu care ii impiedica sa munceasca in calitate de angajati.

In decembrie 2008, cand Guvernul se straduia sa nu recunoasca gravitatea crizei economice, ministrul Muncii si Imigratiei de atunci, Celestino Corbacho, a anuntat ca nu se reinnoieste moratoriul asupra liberei circulatii a muncitorilor romani si bulgari. Acum, insa, cu un indice de somaj de 21,29% din populatia activa, cel mai mare din UE, guvernul a decis sa dea inapoi si sa ceara din nou permisul de munca pentru cetatenii romani„, scrie El Pais, care remarca si faptul ca decizia nu a fost luata inca, potrivit surselor guvernamentale.

Autoritatile de la Bucuresti au fost anuntate cu privire la intentia executivului spaniol si acestea s-au aratat „contrariate in mod logic, dar intelegatoare„.

Potrivit surselor citate de El Pais, restrictiile ar putea fi aplicate in decursul urmatoarelor saptamani, imediat ce vor fi derulate formalitatile la Bruxelles. Aplicarea restrictiilor va fi imediata, precizeaza El Pais, care subliniaza cresterea constanta a numarului de romani in Spania, in pofida crizei economice.