Guvernul lui Mariano Rajoy vrea sa economiseasca 5 miliarde de euro prin modificarea legislatiei privind pensionarile anticipate. Conditiile de pensionare anticipate in Spania sunt mai mult mai dure, iar varsta pentru retragerea din activitate este din ce in ce mai mare.

Executivul sustine ca e vorba de o politica in conformitate cu speranta de viata a populatiei, care s-a marit, insa bugetul asigurarilor sociale este din ce in ce mai mic, iar datoria publica a depasit toate recordurile.

Un decret de reformare a legii pensiilor, aprobat vineri, 15 martie, in sedinta de guvern, prevede conditii mai dure pentru pensionarile anticipate, scaderea cheltuielilor pentru firme in cazul concedierilor colective cu putini angajati de peste 50 de ani si permite pensionarilor sa perceapa si un salariu in acelasi timp cu 50% din pensia corespunzatoare varstei.

Cine doreste sa se pensioneze anticipat trebuie sa fi cotizat cel putin 35 de ani la asigurarile sociale si solicitantul trebuie sa aiba varsta de cel putin 63 de ani, urmand ca progresiv, pana in 2027 sa ajunga la 65 de ani.

Decretul aprobat de guvern ofera posibilitatea pensionarilor sa poata munci legal, beneficiind de 50% din pensie si astfel sa mai contribuie o perioada la buget.