Guvernul spaniol a decis reducerea limitei de viteza pe autostrazi, incepand cu 7 martie, de la 120 la 110 kilometri la ora. Masura este temporara si este justificata de necesitatea de a economisi combustibil, potrivit executivului de la Madrid, in conditiile cresterii pretului petrolului. Aceasta reducere ar duce la o economie de 15 % la consumul de benzina si 11 % la cel de motorina.

Masura a fost criticata dur de aproape toate sectoarele societatii, in special de partidele de opozitie, dar cea mai surprinzatoare pozitie a fost a pilotului de Formula 1, Fernando Alonso, care a fost, in alte ocazii, imaginea unor campanii ale Directiei Generale de Trafic (DGT) pentru reducerea vitezei pe sosea, cu scopul evitarii accidentelor de trafic. Alonso a spus ca „la 110 la ora, este dificil sa ramai treaz la volan” si ca exista alte masuri care ar ajuta la economisirea combustibililor. „Cred ca este mai important sa ne gandim la contaminare, aceasta e problema noastra grava. Exista exemple de restrictie a accesului in orase, sau cum se face deja in alte tari: circulatie alternativa, in functie de numere pare sau impare„, a mai spus Fernando Alonso.

Guvernul calculeaza ca reducerea vitezei inseamna  o  economie de 1,4 miliarde de euro pe an. Masura va fi aplicata temporar, iar premierul Zapatero a afirmat ca nu i se pare grav ca cineva sa intarzie 10 sau 15 minute pentru ca a redus viteza cu 10 kilometri la ora. De altfel, Zapatero spune ca tarile cele mai avansate, ca Norvegia sau Marea Britanie, au adoptat aceasta limita de viteza, pentru ca presupune economie, salveaza vieti si reduce contaminarea. In afara de indignare in toate straturile sociale, masura de reducere a limitei de viteza provoaca si cheltuieli de fabricare a autocolantelor ce urmeaza sa fie lipite pe semnalele de trafic, aproximativ 250 de mii de euro, o suma infima, considera ministrul Dezvoltarii, Jose Blanco, dar si reglarea radarelor. Intre  criticii vehementi ai deciziei se afla Partidul Popular, care a spus ca masura este extrema si ca aminteste de vremurile dictaturii lui Franco, iar asociatiile de automobilisti considera ca masura nu este eficienta decat daca este insotita de campanii de educare a soferilor.